Policy Briefs

Μεσογειακές χώρες πιέζουν για μια νέα εταιρική σχέση με την Αφρική

Μεσογειακές χώρες πιέζουν για μια νέα εταιρική σχέση με την Αφρική

Πηγή Φωτογραφίας: UNHCR/Mohamed Alalem

Μια ομάδα εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ πιέζει για μια επίσημη «ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση» με αφρικανικές χώρες, βασισμένη στη συνεργασία για την ενέργεια και τη μετανάστευση.

Μια ομάδα εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ πιέζει για μια επίσημη «ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση» με αφρικανικές χώρες, βασισμένη στη συνεργασία για την ενέργεια και τη μετανάστευση.

Το προσχέδιο κειμένου, το οποίο κυκλοφόρησε καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για την τακτική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (29 Ιουνίου), συνυπέγραψαν Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία ​​και Πορτογαλία.

Το έργο παρουσιάζεται ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και διευκρινίζει ότι «οι βόρειες και νότιες ακτές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις» και πως «και οι δύο επηρεάζονται από τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία». .

Η ΕΕ θα πρέπει να «διασφαλίσει ότι οι δύο ακτές της Μεσογείου συνδέονται στενά» , μπορούμε να διαβάσουμε στο έγγραφο, στο οποίο διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχει μεσογειακό χάσμα» και ότι η περιοχή θα πρέπει να αποτελεί «ένα τρομερό πλεονέκτημα» για την Ενωση.

Η συμπερίληψη της μετανάστευσης στο επίκεντρο της πρότασης δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο ρυθμός συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφρικής για τον έλεγχο της μετανάστευσης έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Kaïs Saïed, σχετικά με την καταβολή οικονομικής βοήθειας για τον ανταλλακτικό έλεγχο των μεταναστών.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, διπλωμάτες από πολλά κράτη μέλη του μπλοκ δήλωσαν ότι θα ήθελαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τη μελλοντική συμφωνία της Τυνησίας, οι λεπτομέρειες της οποίας βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, ως πρότυπο για άλλες χώρες στον κόσμο. ιδιαίτερα την Αίγυπτο και το Μαρόκο.

Σε μια επιστολή που εστάλη στους ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την οποία είδε η εφημερίδα Africa Confidential , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «την τρέχουσα πρωτοβουλία με την Τυνησία [ως] πρότυπο για εταιρικές σχέσεις παρόμοιες με τις μελλοντικές» , προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή στέλεχος «θα αναζητήσει νέες παγκόσμιες συνεργασίες με τρίτες χώρες» .

Το Μαρόκο, η Νιγηρία και η Αίγυπτος είναι οι άλλοι «εταίροι προτεραιότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον έλεγχο των μεταναστών, σύμφωνα με την επιστολή.

Στο έγγραφό τους, η ομάδα των εννέα χωρών είπε ότι μια μελλοντική ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση θα πρέπει να στοχεύει στην «ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα μέσω προσαρμοσμένων, ολοκληρωμένων, ισορροπημένων και αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων» .

Σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη συνεργασία από τα αφρικανικά κράτη για παράτυπες διελεύσεις και επιστροφές μεταναστών, η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει «στρατηγική χρήση νόμιμων μορφών μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών για την προσέλκυση ταλέντων και κινητικότητας », πρόσθεσε η ομάδα.

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Αλγερία για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου μετά τη διακοπή της ρωσικής προμήθειας μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, το μπλοκ δεν έχει αναπτύξει κοινή προσέγγιση για τη συνεργασία της ενεργειακής πολιτικής, αν και έχει εξετάσει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνιών με τη Γκάνα και τη Νιγηρία για νέους αγωγούς φυσικού αερίου.

«Η ανάπτυξη μιας κοινής μεσογειακής ενεργειακής πολιτικής αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη ευκαιρία να μετατραπεί η τρέχουσα δυναμική σε μια κατάσταση κερδοφόρα », υποστήριξε η ομάδα χωρών.

Η ψηφιακή πολιτική και οι επενδύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας  στρατηγικής Global Gateway  θα πρέπει επίσης να βρίσκονται στο επίκεντρο της εταιρικής σχέσης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ζητείται επίσης να δημιουργηθούν επίσημες δομές: τακτικές συνόδους κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της νότιας γειτονιάς της, «τομεακές υπουργικές συνεδριάσεις» και «συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων» .

Η Ισπανία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με περιφερειακούς παράγοντες.

Η πρωτοβουλία της Μαδρίτης να οργανώσει μια μίνι μεσογειακή σύνοδο κορυφής έχει ήδη χαιρετιστεί από τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος υπενθύμισε ότι «υπήρχαν πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρόνια» που δεν είχε πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments