Πολιτική

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Στην τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της Συνόδου Κορυφής, της πρώτης μετά την πρόσφατη κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στις δηλώσεις του όσο και στην παρέμβασή του τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την αποστολή της ελληνικής πολιτείας, του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 90% των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι άδικο να στοχοποιείται από ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο προκειμένου να προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες του. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάταξη των διακινητών και συνεργασία με τρίτες χώρες για το ζήτημα των επιστροφών.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναγνώρισε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. «Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. Και το μεταναστευτικό είναι πολύ σημαντικό και πολύ επείγον ζήτημα για να το αφήσουμε στην επόμενη γενιά πολιτικών να το αντιμετωπίσει. Αυτό είναι δική μας ευθύνη. Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται», τόνισε η κυρία Μέτσολα, η οποία συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η οικονομία είναι επίσης στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής στην οποία ο πρωθυπουργός προσήλθε με «όπλο» τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πετυχαίνει η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανάπτυξη –όπως τόνισε– οδηγεί σε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Μέτσολα, αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, σημείωσε ότι οι Ελληνες ψήφισαν αποφασιστικά υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της χώρας και ότι οι σταθερές κυβερνήσεις, όπως αυτή που επέλεξε ο ελληνικός λαός με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, είναι το «κλειδί» για την ενότητα της Ευρώπης και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο