Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση, ωστόσο η ενέργεια αυτή αποδίδεται περισσότερο σε μια δυσφορία αυτών των χωρών και δεν θα έχει πρακτικά, αρνητικά αποτελέσματα στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η χώρα του αρνείται να βάλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε γκέτο, θέση την οποία υποστήριξε και ο Πολωνός ομόλογός του, απορρίπτοντας την συμφωνία που έφεραν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο, ο Όρμπαν υπογράμμισε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη συμφωνία, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θέλει να πιέσει την Ουγγαρία να δεχθεί πάνω από 10.000 αλλοδαπούς κάθε χρόνο και να τους περιορίσει σε, όπως τα χαρακτήρισε, γκέτο μεταναστών.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περίπου 88.000 παράτυποι μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει στην Ευρώπη φέτος, εκ των οποίων οι 80.000 διά θαλάσσης. Ελλάδα και Ιταλία είναι οι χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν τα συμπεράσματα ως αντίδραση στην απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 8 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, σε σχέση με τη μετανάστευση και το άσυλο.
Το Συμβούλιο παρέκαμψε με ειδική πλειοψηφία την άρνηση των δύο χωρών, εγκρίνοντας επί της αρχής έναν υποχρεωτικό μηχανισμό που προβλέπει την εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης προς τα κράτη – μέλη όταν αντιμετωπίζουν υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής γινόταν σε εθελοντική βάση.
Με τις εν λόγω ρυθμίσεις δημιουργείται μια πιο δεσμευτική διάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών σε άλλα κράτη π μέλη με βάση αριθμούς που θα καταρτιστούν από την Ε.Ε., ενώ όποια χώρα δεν επιθυμεί να πάρει άτομα στο έδαφός της, θα πρέπει εναλλακτικά να συνεισφέρει οικονομικά.
Οι ηγέτες των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πάγια αρνητική θέση σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση στην κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών της Ένωσης, έτσι ώστε να αποσυμφορούνται οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, σε περιόδους μεταναστευτικών πιέσεων.
Χθες, θεώρησαν σκόπιμο να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για τη μετανάστευση, παρά το γεγονός ότι τα συμπεράσματα δεν είχαν σχέση με το προαναφερόμενο θέμα. Αναφέρονταν στην ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών, στην αρτιότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην παρέμβαση της Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών.
Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία συμφωνούν επί της ουσίας με τα συμπεράσματα, γιατί εξυπηρετούν και τη θέση τους, που είναι ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο τα μπλόκαραν για πολιτικούς λόγους, για να εκφράσουν τη δυσφορία τους.