Η κυβέρνηση έλαβε τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προεκλογικού της προγράμματος με ταχύτητα και με συνέπεια, «να “τρέξει” το έργο της», όπως τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας.
Οι πολίτες έδωσαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πολιτική σύγχυση και, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, «ακέφαλη», η οποία προκαλεί ήδη εσωκομματικό τσουνάμι.
«Είναι ένα τέλος εποχής για τον Σύριζα», επισημαίνει ο κ. Πέτσας, «όχι όμως και για τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό μέλλον του».
Η αίσθηση πως η κυβέρνηση κινείται μόνη της, λόγω της κυριαρχίας της, στο πολιτικό σκηνικό ενέχει βέβαια έναν σημαντικό κίνδυνο. Να θεωρηθεί ότι έλαβε μια λευκή επιταγή χωρίς ημερομηνία λήξης.
Ο Στέλιος Πέτσας επισημαίνει, ως προς αυτό, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας κεντρικός, πρωταγωνιστικός πολιτικός θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αλλά δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα και στις εσωτερικές εξελίξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Κυβερνητικό «σπρίντ»
Η κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει με δυναμισμό και με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Μεταρρυθμίσεις οικονομικές, θεσμικές, διοικητικές.
Όπως άλλωστε σημειώνει ο Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται ηδη αυξημένη κυβερνητικπή ταχύτητα, καθώς τα δυο πρωτα εμβληματικά (ως προς την πολιτική τους στόχευση και σημειολογία) νομοσχέδια είναι ετοιμα να κατατεθούν: για το επιτελικό κρατος, που θα δώσει τον τόνο της νεας διακυβέρνησης, αλλά και για την οικονομία που θα εμπεριέχει σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων (πχ αυξηση αφορολογήτου. σταδιακή καταργηση τέλους επιτηδεύματος κ.α) που θα αποτελέσει εν τοις πράγμασι διάψευση της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τη ΝΔ.
«Πρέπει να “τρέξουμε” το κυβερνητικό μας έργο», δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «ευτυχώς, η κυβέρνηση έχει επίγνωση του κινδύνου της πολιτικής αλαζονείας, αφού ο Σύριζα βρίσκεται σε περίοδο πολιτικής εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης, αλλά κινείται μακριά από κρούσματα και συμπεριφορές οίησης και έπαρσης».
Βασική απειλή προέρχεται από τον εφησυχασμό που μπορεί εύκολα να προκύψει εάν κάποιοι θεωρήσουν ότι η εξουσία είναι παντοτινή. Αλλά και πάλι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις των πολιτών είναι υψηλές και ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς.