Πολιτική

Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι ««σύντομα εκτιμώ πως η Ελλάδα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα μετά το τέλος των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και την σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο». 

Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα προοιωνίζεται η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου από δύο  οίκους το 2022 και έναν ακόμα το 2023, αναφέρει μεταξύ άλλων η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2022-2023, που υποβλήθηκε σήμερα Παρασκευή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο και η οποία προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, στο 3% το 2024 και στο 2,7% το 2025. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3%.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι ««σύντομα εκτιμώ πως η Ελλάδα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα μετά το τέλος των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και την σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο».  Πιο αναλυτικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της οικονομίας είναι η πραγματική σύγκλιση καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα με μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.  Επισημαίνεται η ανάγκη να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων και οι επενδύσεις με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και οι προτάσεις που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά. Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει:

Τα επόμενα έτη αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς του δυνητικού προϊόντος, το επίπεδο του οποίου έχει ήδη υπερβεί.  Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,0% το 2024 και στο 2,7% το 2025. Οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν υπό την προϋπόθεση ότι στο εξωτερικό περιβάλλον η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί, θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος θα έχει περιορισμένο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, την καλή πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης, που είναι ο μεγάλος εμπορικός εταίρος της χώρας. Ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2022 (9,3%), κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών.

Αντιθέτως, τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού, λόγω της ανελαστικότητας που εμφανίζουν οι τιμές σε αυτές οι κατηγορίες. Ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται στο 6,1% το 2023 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός και το 2024, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%.  Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί. Αναλυτικότερα, κινδύνους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελούν:

(α) η περαιτέρω επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, (β) ο υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός, (γ) ο χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του NGEU,

(δ) τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και (ε) η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε μια νέα γενιά ΜΕΔ. Τυχόν θετικότερη έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο