Διεθνή

Ο Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία λόγω των επεισοδίων

Ο Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία λόγω των επεισοδίων

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/Αρχείου

Ο Γάλλος πρόεδρος τηλεφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του

Ο Γάλλος πρόεδρος τηλεφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει «για την κατάσταση στη χώρα του» και για την απόφασή του να εγκαταλείψει την επίσκεψή του που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε το Σάββατο να αναβάλει την κρατική επίσκεψή του στη Γερμανία την επομένη της τέταρτης συνεχόμενης νύχτας ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Ναχέλ, 17 ετών, που σκοτώθηκε από αστυνομικό και θάφτηκε μακριά από τις κάμερες στην πόλη του, Ναντέρ.

Ακόμη και αν η ένταση της βίας φαινόταν να έχει υποχωρήσει μέσα στη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο, οι 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες που κινητοποιήθηκαν προχώρησαν σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατασχέθηκε από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική ιστορία της αστυνομίας, ο πυροβολισμός ενός ποδηλάτη και ο θάνατος του εφήβου κατά τη διάρκεια ενός καθ’ οδόν ελέγχου συγκλόνισαν την κορυφή του κράτους και έβαλαν φωτιά σε όλα.

Λίγες εβδομάδες μετά τη μακρά κρίση που προκάλεσε η αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του, ο αρχηγός του κράτους τηλεφώνησε στον Γερμανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει «για την κατάσταση στη χώρα του» και για την απόφασή του να εγκαταλείψει την επίσκεψή του που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η  γερμανική Προεδρία

Το Σάββατο, ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων έσπευσε στο γραφείο τελετών της Ναντέρ, σε ένα τζαμί στην πόλη και στη συνέχεια στο νεκροταφείο Mont-Valérien για την ταφή του Nahel, σημείωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

«Ειρήνη στην ψυχή του, να αποδοθεί δικαιοσύνη» , που κυκλοφόρησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Ναντεριέν που φεύγει από το γραφείο τελετών. «Ήρθα να στηρίξω τη μάνα, μόνο αυτόν είχε, καημένη».

Η τελετή έγινε σε κλίμα έντονης έντασης ανάμεσα σε ομάδες νέων και τον Τύπο, η παρουσία των οποίων είχε απαγορευτεί από την οικογένεια και το περιβάλλον του θύματος.

Φωτιές και λεηλασίες

Πολλές πόλεις της Γαλλίας βρέθηκαν ξανά χθες το βράδυ το σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών από εργατικές γειτονιές που φώναζαν το μίσος τους για την αστυνομία, την καταστροφή δημόσιων κτιρίων και επίπλων του δρόμου ή τη λεηλασία καταστημάτων.

Περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 266 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων 26 δημαρχεία και 24 σχολεία, και 2.560 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε δημόσιους δρόμους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενη νύχτα.

Το υπουργείο κατέγραψε επίσης 31 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, 16 επιθέσεις σε δημοτικά αστυνομικά τμήματα και 11 σε στρατώνες χωροφυλακής και ανέφερε ότι τραυματίστηκαν 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Στο Vaulx-en-Velin, στα προάστια της Λυών, ένας ταραχοποιός πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τριών αστυνομικών που τραυματίστηκαν, ανέφερε αστυνομική πηγή.

Η Λυών και η Μασσαλία ήταν οι δύο πόλεις που επλήγησαν περισσότερο.

Η Μασσαλία ήταν και πάλι το σκηνικό συγκρούσεων και σκηνών λεηλασίας, από το κέντρο της πόλης στη συνέχεια βορειότερα, σε αυτές τις εργατικές γειτονιές που εδώ και καιρό είχαν παραμεληθεί, τις οποίες επισκέφτηκε ο Πρόεδρος Μακρόν στην αρχή της εβδομάδας.

«Ήρθαν ειδικά για να σπάσουν, να κλέψουν και να φύγουν », θρηνούσε ένας έμπορος από το εμπορικό κέντρο Merlan, ο Youcef Bettahar. «Ήμουν εκεί μέχρι τις 5:00 το πρωί, πολύ, πολύ νέα κορίτσια και αγόρια έφευγαν με γεμάτες τσάντες, είμαστε πραγματικά αηδιασμένοι με αυτό που συμβαίνει».

Από οπλοστάσιο της πόλης αλλά χωρίς πυρομαχικά κλάπηκαν κυνηγετικά όπλα, σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας.

Στη Λυών, περίπου τριάντα καταστήματα στο κέντρο της πόλης λεηλατήθηκαν. «Δευτέρα (…) Έβαλα τα πάντα σε εκπτώσεις, φτάνει» , εκτόξευσε ενοχλημένος ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος εσωρούχων σε έναν πεζόδρομο σπαρμένο με μπάζα.

Η περιοχή του Παρισιού δεν γλίτωσε από τις φλόγες, ιδίως το Colombes (Hauts-de-Seine).

Στο Saint-Denis, ένα διοικητικό κέντρο πυρπολήθηκε και στο Val-d’Oise, το δημαρχείο του Persan-Beaumont και το δημοτικό αστυνομικό τμήμα καταστράφηκαν εν μέρει από τις φλόγες. «Μια ανείπωτη πράξη» , κατήγγειλε επί τόπου ο Υπουργός Στέγασης, Olivier Klein.

Ενισχύσεις

Η νύχτα ήταν πιο ήρεμη στο Μπορντό, στη Δουνκέρκη (Βόρεια) ή στο Καλαί (Πα-ντε-Καλαί), αλλά πολλές πόλεις επηρεάστηκαν από τα περιστατικά όπως ο Λενς ή ο Μετς, των οποίων η βιβλιοθήκη πολυμέσων κάηκε ολοσχερώς. «Ένας απίστευτος κατακλυσμός », είπε ο Πάτρικ Τιλ, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον Πολιτισμό, σε απόγνωση.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη σπείρα των ταραχών, πολλοί δήμοι έχουν θεσπίσει απαγόρευση κυκλοφορίας και τα λεωφορεία και τα τραμ στο Ile-de-France θα σταματήσουν να κυκλοφορούν το Σάββατο, όπως και την προηγούμενη μέρα, από τις 9:00 μ.μ.

Στη Μασσαλία, όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες θα σταματήσουν το Σάββατο στις 6:00 μ.μ. και αναμένονται ενισχύσεις CRS και τεθωρακισμένα οχήματα. Στοιχεία του CRS 8, που ειδικεύονται στις αστικές ταραχές, στάλθηκαν επίσης στη Λυών.

Η διυπουργική μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων συνεδρίασε ξανά το πρωί του Σαββάτου, γύρω από την επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, για να κάνει τον απολογισμό της κατάστασης. Οι υπουργοί από την πλευρά τους κλήθηκαν να μείνουν στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ζήτημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να τίθεται και να παρακολουθείται στο εξωτερικό, ειδικά από τη στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το φθινόπωρο και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024.

Οι παίκτες της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας έστειλαν «κάλεσμα για κατευνασμό» το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή η σπείρα βίας και η οργή πολλών νεαρών κατοίκων εργατικών γειτονιών υπενθύμισε τις ταραχές που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2005, μετά το θάνατο δύο εφήβων που καταδιώκονταν από την αστυνομία.

Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον Νάχελ κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση και προφυλακίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments