Διεθνή

Γαλλία: Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο – Δίχως τέλος τα επεισόδια και οι ταραχές

Γαλλία: Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο – Δίχως τέλος τα επεισόδια και οι ταραχές

Πηγή Φωτογραφίας: The Hindu

Γαλλία: Σύσκεψη με 220 δημάρχους συγκαλεί ο Μακρόν

Επειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φαινόταν να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις, έζησε χθες Κυριακή μια – συγκριτικά – πιο ήσυχη νύχτα.Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν ό,τι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Τρομακτικές ζημιές Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμμάτων (φωτογραφία, επάνω, από βίντεο του CNN).

Καταγράφηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.

Μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο που απέδειξε ότι η αρχική εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η γαλλική αστυνομία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, ο θάνατος από σφαίρα που βλήθηκε σχεδόν εξ επαφής από μοτοσικλετιστή της του Ναέλ, 17 ετών, στη Ναντέρ, προκάλεσε σοκ ως την κορυφή του κράτους, έβαλε φωτιά στη χώρα και είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των συνόρων της Γαλλίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.

Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments