Δεν υπάρχουν λόγοι να διατηρηθεί το «status quo» της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να λήξει στις 18 Ιουλίου, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Izvestia, επικαλούμενο τις δηλώσεις του απεσταλμένου της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο απεσταλμένος Γκενάντι Γκατίλοφ είπε στην εφημερίδα ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή των όρων που φορούν στη Ρωσία, προκειμένου να παραταθεί η συμφωνία. Οι όροι αυτοί περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων , την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.
«Η Ρωσία έχει επανειλημμένως επεκτείνει τη συμφωνία με την ελπίδα θετικών αλλαγών», είπε ο Γκατίλοφ στην Izvestia. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μας δίνει λόγους να συμφωνήσουμε να διατηρήσουμε το status quo».
Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που επετεύχθη τον Ιούλιο του 2022, είχε ως στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που παγιδεύτηκαν από τη ρωσική εισβολή στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Την περασμένη εβδομάδα , τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι δεν έχουν νηολογηθεί νέα πλοία βάσει της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας από τις 26 Ιουνίου – παρά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 29 πλοία.
Νέα συνθήκη
Ο Γκατίλοφ είπε επίσης ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική» στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα υπάρξει ανάγκη να εξεταστεί η επιλογή να καταγγελθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα New Start, την τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των όπλων που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά των χωρών οπλοστάσια.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σύμφωνο, αν και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να σέβονται τα όριά της και έκτοτε υπήρξε «άμεση επαφή» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για το θέμα.
Ο Γκατίλοφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει σε μια συνθήκη μείωσης των πυρηνικών μόνο εάν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την «καταστροφική της πορεία να επιφέρει στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για ένα νέο σύμφωνο.
«Μακάρι να μπορούσαμε να αρχίσουμε να συζητάμε μια συνθήκη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη START μετά τον Φεβρουάριο του 2026», είπε.
Ξεχωριστά, ο Γκατίλοφ είπε στην Izvestia ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης, αλλά η προοπτική είναι αμυδρή τώρα καθώς το Κίεβο και η Δύση συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στη χρήση στρατιωτικής βίας.