Nέα της αγοράς

Έρευνα: Το χαρακτηριστικό της γειτονιάς που μειώνει τη βιολογική ηλικία

Έρευνα: Το χαρακτηριστικό της γειτονιάς που μειώνει τη βιολογική ηλικία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η ζωή κοντά σε χώρους με πράσινο, όπως ένα πάρκο, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Η ζωή κοντά σε χώρους με πράσινο, όπως ένα πάρκο, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Αναλύοντας δεδομένα μίας 20ετίας από περισσότερους από 900 εθελοντές, ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ζούσαν κοντά σε πάρκο είχαν χαμηλότερη βιολογική ηλικία από την χρονολογική τους.

Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρά τους ήταν πιο νέα από το αναμενόμενο, με βάση την ημερομηνία γέννησής τους.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 924 εθελοντές, οι οποίοι ζούσαν σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ: το Μπέρμιγχαμ, το Σικάγο, τη Μινεάπολι και το Όκλαντ.

Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 45 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς (οι 504) είχαν πάρκο και άλλους χώρους πρασίνου εντός 5 χιλιομέτρων από τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί 20 χρόνια, από το 1986 έως το 2006. Χρησιμοποιώντας εικόνες δορυφόρων μέτρησαν την απόσταση μεταξύ των οικιών των εθελοντών και των χώρων πρασίνου και τους υπέβαλαν σε ειδικές εξετάσεις (μεθυλίωση του DNA) στα 15 και 20 χρόνια της μελέτης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Συνυπολογίζοντας άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες (π.χ. το κάπνισμα), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές ζούσαν σε σπίτια που είχαν κοντά μεγάλο πάρκο, ήταν κατά σχεδόν 2,5 χρόνια νεότεροι από βιολογικής πλευράς. «Μεγάλο πάρκο» σημαίνει ότι τα σπίτια τους περιβάλλονταν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από χώρο πρασίνου που κάλυπτε το 30% της περιοχής.

Ωστόσο, το όφελος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της γειτονιάς όπου ζούσαν οι συμμετέχοντες. Το επίπεδο αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει την ποιότητα των χώρων πρασίνων. Επηρεάζει, επίσης, τις πιθανότητες να τους επισκέπτονται οι περίοικοι, αποκομίζοντας τα οφέλη τους.

«Η ζωή κοντά σε ένα πάρκο μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε νεότεροι από την πραγματική ηλικία μας. Ωστόσο το όφελος που θα αποκομίσουμε μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως το στρες, η ποιότητα του χώρου πρασίνου και οι κοινωνικές συνθήκες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kyeezu Kim, από τη Σχολή Προληπτικής Ιατρικής του Northwestern..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments