Ελλάδα: Ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές
Ακριβώς σε μία εβδομάδα από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά έπειτα από σχεδόν 15 μήνες, αλλά η αίσθηση που έχει κανείς είναι πως έχει περάσει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τότε που τα είπαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022. Και αυτό, γιατί το κλίμα στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τους σεισμούς και τις εκλογές ήταν κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένο με ευθύνη της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν εκείνος που είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», που έκανε επίδειξη δύναμης, απειλώντας με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και που με κάθε ευκαιρία προκαλούσε με ακραία επιθετική προς την Ελλάδα ρητορική.
Όλα αυτά μέχρι τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την επανεκλογή Ερντογάν, καθώς έκτοτε επιχειρεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, κλείνοντας το μάτι προς τη Δύση, ακόμη και με την επιλογή νέων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της κυβέρνησής του.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης μετά την αλλαγή στάσης της τουρκικής ηγεσίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Ερντογάν. Και όταν ο Τούρκος πρόεδρος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του για αυτήν τη δεύτερη πρωθυπουργική θητείας, αμέσως συμφώνησαν να τα πουν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στην αφετηρία μιας νέας κυβερνητικής θητείας και για τον Κυρ. Μητσοτάκη και για τον Ερντογάν, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει μόλις λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή.
Σαφέστατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στην Άγκυρα αυτό που έχει πει πολλές φορές, ότι η Ελλάδα πάντοτε έχει ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και τις επιθετικές συμπεριφορές. Με αφορμή μάλιστα το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προστέθηκε μια παράγραφος που μιλά για στρατηγική αναζήτηση από τη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Οκτώβριο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε παράλληλα τα συμπεράσματα των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων με ρητές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα.
Στο Βίλνιους, τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, η ελληνική πλευρά θα κινηθεί στο γνωστό πλαίσιο. Προβλέπει ότι μπορούμε να συζητήσουμε τη μία βασική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, και από εκεί και πέρα να κάνουμε περαιτέρω βήματα στην προώθηση της θετικής ατζέντας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη Λιθουανία θα φανεί κατά πόσο η αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας είναι πραγματική ή προσχηματική, αν πράγματι θέλει να γυρίζει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή αυτό που βλέπουμε και παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα παιχνίδι τακτικής.
Όπως και αν έχει, η Αθήνα επ’ ουδενί δεν δέχεται στο τραπέζι ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, ενώ για τη μόνη διαφορά μας, τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως η Χάγη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας