Αύριο πιθανότατα θα ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τις αποφάσεις του για την στελέχωση των βασικών οργάνων και θέσεων του ΠΑΣΟΚ ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Υπάρχουν 4+1 θέσεις αιχμής που πρέπει να καλυφθούν. Του γραμματέα της ΚΟ, των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, του αντιπροέδρου της Βουλής και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.
Η μόνη που είναι γνωστή είναι αυτή του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής για την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και την τιμητική του Γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής για την οποία πρότεινε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (βουλευτή Ανατολικής Αττικής) – ως είθισται με τον νεότερο βουλευτή του κόμματος. Μετά την εκλογική άνοδο κατά 50% των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να αξιοποιήσει το νεότερο στελεχιακό δυναμικό του, ώστε η αίσθηση ανανέωσης στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα να περάσει στην κοινωνία.
Το ηλικιακό κριτήριο και η ανανέωση, πρυτανεύει στις επιλογές Ανδρουλάκη, όπως διεφάνη και με την περίπτωση του Χάρη Καστανίδη, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός τον πολύπειρο βουλευτή που εκλεγόταν από το 1981, ώστε να δοθεί χώρος στον νεοεισελθόντα στη Βουλή Παύλο Χρηστίδη από το νότιο τομέα Αθηνών. Στο θέμα Καστανίδη η Χ. Τρικούπη κρατά χαμηλούς τόνους και δεν θέλει να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση.
Για την θέση του α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πιθανότατα θα προταθεί ο Μιχάλης Κατρίνης (βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της ΚΟ στην προηγούμενη Βουλή) και για την δεύτερη ίσως η Νάντια Γιαννακοπούλου (βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών). Για γραμματέας της ΚΟ ακούγεται ότι θα επαναπροταθεί η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου που «χηρεύει» καθώς ο Δημήτρης Μάντζος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σκέφτεται τον Θανάση Γλαβίνα ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στη Β’ Θεσσαλονίκης, εξελέγη στις εκλογές του Μαΐου, αλλά στις κάλπες του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πάρει έδρα.
Την τακτική αυτή θα ακολουθήσει στην στελέχωση των κορυφαίων θέσεων, όπως είναι οι τομεάρχες-σκιώδεις υπουργοί που θα παρακολουθούν κατά πόδας το κυβερνητικό έργο.
Εκεί θα αξιοποιηθούν οι Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής (βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Τσιμάρης (βουλευτής Ιωαννίνων και πρώτος δημοτικός σύμβουλος του αποβιώσαντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ), Στέφανος Παραστατίδης (βουλευτής Κιλκίς) κ.α.
Επίσης αναμένεται να δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες η επιτροπή αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξετάσει τις περιπτώσεις στήριξης υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων. Τα περιθώρια στενεύουν καθώς οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν ως τις 31 Αυγούστου. Στην επιτροπή αυτή αναμένεται να μετέχουν έμπειρα στελέχη, όπως ο Βαγγέλης Αργύρης που έκανε πολλή δουλειά ως πρόεδρος της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας κ.α. ενώ υψηλή εποπτεία θα έχει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.
«Η κεντρική φιλοσοφία μας είναι να δοθούν ελάχιστα χρίσματα σε κεντρικούς δήμους ή περιφέρειες» τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία κλείνουν τη συζήτηση που πήγε να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για κεντρική συνεργασία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. «Κεντρικό deal ούτε μπορεί να γίνει ούτε θα γίνει. Δεν έγινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31%, θα γίνει τώρα που είναι στο 17%;» έλεγε κορυφαίο στέλεχος.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιώνοντας την εκλογική άνοδο του κόμματος και να αποτελέσουν οι κάλπες του Οκτωβρίου το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα στις ευρωεκλογές, όπου στη Χ. Τρικούπη ευελπιστούν να είναι δεύτερο κόμμα.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε συνειδητά να εμπλακεί ή να σχολιάσει την παραίτηση Τσίπρα και τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων, η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ευκαιρία ανάκαμψης για το ΠΑΣΟΚ. Στη Χ. Τρικούπη δηλώνουν ότι οι πόρτες επανάκαμψης για ψηφοφόρους και χαμηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτές, αν και όχι για κεντρικά στελέχη που μεταπήδησαν εκεί. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες από πασοκογενή στελέχη που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της Χ. Τρικούπη.