Κόσμος

Δυτική Όχθη: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση του Ισραήλ

Η επίθεση του Ισραήλ τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη αποτελεί κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά με όσα συμβαίνουν στην Τζενίν.

Η επίθεση του Ισραήλ τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη αποτελεί κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά με όσα συμβαίνουν στην Τζενίν.

Σφοδρή επίθεση στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν έχει εξαπολύσει το Ισραήλ από το βράδυ της Κυριακής, με τον επίσημο απολογισμό να είναι οκτώ νεκροί Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίες.

Η νέα επιδρομή, που θεωρείται η μεγαλύτερη των δύο τελευταίων δεκαετιών, έρχεται μετά από αυτή που έγινε δύο εβδομάδες πριν ξανά στην Τζενίν με επτά νεκρούς.

Το Al Jazeera εξηγεί πόσο σφοδρή είναι η επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου διαμένουν 14.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιθέσεις, με drones, αλλά και έναν πύραυλο, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Πριν από τις 21 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Τζενίν, που άφησε αρκετούς νεκρούς και εξόργισε τους Παλαιστίνιους μαχητές, δεν είχε χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις drones στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2006.

Μετά τις επιθέσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό χρησιμοποιώντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με το γνωστό Μέσο, στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 1.000 στρατιώτες (άλλα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για περισσότερους) από επίλεκτες ειδικές δυνάμεις, τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία και τη συνοριακή αστυνομία.

Οι είσοδοι της πόλης αποκλείστηκαν με τη χρήση τρακτόρων που επίσης βοήθησαν τα ισραηλινά στρατεύματα να εισβάλουν στην Τζενίν.

Ακολούθησαν πυροβολισμοί αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό και βρέθηκαν αντιμέτωπες με Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι σφαίρες έπεφταν αδιακρίτως στα σπίτια τους και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τζενίν, Καμάλ Άμπου αλ-Ρουμπ δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα, τις τηλεπικοινωνίες και το νερό σε μια «συλλογική τιμωρία» των κατοίκων.

Ποιους στοχεύει το Ισραήλ

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε έδρα Παλαιστίνιων μαχητών, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τις επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Μεταξύ των μαχητών περιλαμβάνονται εκατοντάδες υπό τη σημαία των «Ταξιαρχιών της Τζενίν», μιας νεοσύστατης ομάδας που αποτελείται από μαχητές από διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Μαχητές από τις παλαιστινιακές οργανώσεις Ισλαμικός Τζιχάντ, Φατάχ και Χαμάς θεωρείται ότι δραστηριοποιούνται επίσης στην Τζενίν.

Το Middle East Eye, από τη δική του μεριά, αναφέρεται και στη «Φωλιά των Λιονταριών» που έχει αποκτήσει δύναμη στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη ομάδα καλεί σε ευθείες συγκρούσεις τόσο με τις δυνάμεις κατοχής όσο και με τους ένοπλους εποίκους και συχνά οι εκκλήσεις της εισακούονται.

Τι φοβάται το Ισραήλ

Το Al Jazeera σημειώνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός νέων Παλαιστίνιων έχει πάρει τα όπλα ενάντια στο Ισραήλ απέναντι στις αυξανόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις προσπάθειες επέκτασης των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη. Μαζί με τη Γάζα, η Τζενίν έχει γίνει πλέον το κύριο σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης.

Ένας από τους κύριους στόχους των επιδρομών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η συντριβή αυτών των νέων ομάδων, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σπάστε το Κύμα» («Break the Wave»). Μάλιστα, εκπρόσωπος του Ισραήλ έκανε λόγο για «σφηκοφωλιά τρομοκρατών» όταν αναφέρθηκε στη σημερινή αιματηρή επιχείρηση στην Τζενίν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Middle East Eye, οι νέες αυτές μαχητικές οργανώσεις κερδίζουν έδαφος, ωστόσο το αν το νέο κύμα αντίστασης μετατραπεί σε μια γενικευμένη Ιντιφάντα είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Αν και αυτές οι νέες ομάδες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν μια αποφασιστική νίκη απέναντι στο Ισραήλ, οι προσπάθειές τους είναι σημαντικές για να κρατήσουν το θέμα ζωντανό και να αμφισβητήσουν την ισραηλινή κατοχή, υπογραμμίζει το Middle East Eye.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο