Διεθνή

Φιντάν (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Περιμένουμε από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

Φιντάν (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Περιμένουμε από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της
Την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, οι οποίες συμφωνήθηκαν πέρυσι στη Μαδρίτη, δήλωσε πως αναμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, οι οποίες συμφωνήθηκαν πέρυσι στη Μαδρίτη, δήλωσε πως αναμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν από τη Σουηδία προκειμένου η Άγκυρα να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Φιντάν είπε ότι αποτελεί αιτία ανησυχίας το γεγονός ότι η Σουηδία δεν μπόρεσε να αποτρέψει προκλήσεις, όπως το κάψιμο ενός Κορανίου έξω από ένα τζαμί στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πως «μας κάνει σκεπτικούς ότι την ώρα που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία φαίνεται να φέρνει προβλήματα στο ΝΑΤΟ, όχι περισσότερη δύναμη».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Φιντάν:

«Ως Τουρκία, καταδικάσαμε με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια στη Σουηδία. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συγκλήθηκε εκτάκτως και εκεί ελήφθησαν σοβαρές αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνουν αυτές οι απαντήσεις πιο εξειδικευμένες και οργανωμένες.

Χωρίς ποιοτικές απαντήσεις, αυτή δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία (σ.σ. ενέργεια). Προκαλεί πολύ περισσότερο προβληματισμό το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα υπό την προστασία της αστυνομίας.

Μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι την ώρα που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία φαίνεται να φέρνει προβλήματα στο ΝΑΤΟ, όχι περισσότερη δύναμη. Είναι πλέον ανοιχτό για περισσότερη συζήτηση το αν η ένταξη της Σουηδίας θα είναι βαρίδι ή όφελος, όσον αφορά στην αξιολόγηση της στρατηγικής και της ασφάλειας.

Ως Τουρκία, δεν θεωρούμε σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε την πίεση του χρόνου ως μέθοδο, ενεργούμε με βάση τις αρχές μας. Αναμένουμε από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως και από τη Φινλανδία.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να διεξάγουν τις δράσεις τους και να συγκεντρώνουν χρήματα στη Στοκχόλμη, δεν είναι δυνατόν να σχηματίσουμε μια πολύ θετική εικόνα αυτή τη στιγμή, αλλά ενεργούμε με τις αρχές μας. Εάν η Σουηδία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μπορούν να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τα θέματα. Θα τα επανεξετάσουμε μετά τη συνεδρίαση της 6ης του μήνα», ανέφερε ο Φιντάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments