Pagenews.gr / Nέα της αγοράς / Φουκουσίμα: Πράσινο φως του ΟΗΕ για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό
Παρά την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Κίνα δεν κρύβει την οργή της, ενώ οι νοτιοκορεάτες σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι πριν μολυνθεί από ραδιενέργεια.
H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεας (IAEA) του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πεκίνου και την ανησυχία των κατοίκων της Νότιας Κορέας, οι οποίοι σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι για τον φόβο ότι οι αλυκές θα μολυνθούν με ραδιενέργεια.
Έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης που διήρκεσε δύο χρόνια, η IAEA ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμμορφώνονται με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και =θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση.
Η Ιαπωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που θα αρχίσει να απορρίπτει το νερό, μια διαδικασία που θα πάρει 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.
Τοπικά συνδικάτα ιαπώνων αλιέων έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκπονήθηκε το 2021, λέγοντας ότι θα βλάψει τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους αφότου αρκετές χώρες απαγόρευσαν τα ιαπωνικά αλιεύματα μετά την καταστροφή του 2011.
Ορισμένες γειτονικές χώρες έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για δυνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με το Πεκίνο να αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο επικριτή του σχεδίου.
«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρίνεια, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας» διαβεβαίωσε ο Κισίντα.
Μέσω της πρεσβείας της στην Ιαπωνία, η Κίνα δήλωσε πως η έκθεση της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να αποτελέσει «άδεια» για την απόρριψη των υδάτων και ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου.
Ραδιοϊσότοπα
Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η διαδικασία είναι ασφαλής επειδή έχει επεξεργαστεί το νερό -αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων- που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων αφότου ο σταθμός της Φουκουσίμα υπέστη ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.
Το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που δύσκολα απομακρύνεται από το νερό.
Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιωθούν ώστε να πέσουν τα επίπεδα τριτίου πολύ κάτω από τα διεθνή όρια.
Σε παρουσίαση που έκαναν σε ξένους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα στην Κίνα, ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι τα επίπεδα τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα είναι χαμηλότερα από αυτά που εντοπίζονται στα λύματα που απορρίπτονται τακτικά από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η Κίνα υποστήριξε ωστόσο ότι η σύγκριση των επιπέδων τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα και στα λύματα «δημιουργεί πλήρη σύγχυση και παραπλανά την κοινή γνώμη».
Ο Γκρόσι θα επισκεφθεί την Τετάρτη τον σταθμό της Φουκουσίμα. Μετά την Ιαπωνία, θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου οι καταναλωτές κάνουν μαζικές αγορές θαλασσινού αλατιού και άλλων ειδών ενόψει της απόρριψης των υδάτων από το σταθμό της Φουκουσίμα.
Αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Κουκ για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το ιαπωνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο