Οδηγός

ΕΦΚΑ συντάξεις: Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συνταξιούχους

ΕΦΚΑ συντάξεις: Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σταθερές αυξήσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς ώστε να «κρατηθεί» η αγοραστική αξία των συντάξεων

Σταθερές αυξήσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς ώστε να «κρατηθεί» η αγοραστική αξία των συντάξεων, επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε χιλιάδες συνταξιούχους. Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συνταξιούχους θα αρχίσει να εκδηλώνεται από το επόμενο έτος. Στην δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης ,η ενίσχυση όσων διατηρούν προσωπική διαφορά, η κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για όσους παλαιότερα ελάμβαναν το ΕΚΑΣ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 300 ευρώ

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το 2024 θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους. Κάθε χρόνο για τα επόμενα έτη θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά έως 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως ότου μηδενισθεί. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

«Μόνιμη» αύξηση στο τέλος κάθε έτους

Έχει, ήδη, αποφασιστεί η «μόνιμη» αύξηση των συντάξεων στο τέλος κάθε έτους με έναν μηχανισμό που θα υπολογίζει το ύψος των αυξήσεων. Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Επιταγή ακρίβειας

Επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί τα Χριστούγεννα σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες όπως άτονα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Ειδικότερα θα καταβληθεί όπως και πέρσι στο τέλος του χρόνου η οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μακροχρόνια ανέργους.

Ειδικά για τους συνταξιούχους που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα ορίζεται ότι θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments