Οικονομία

Πετρέλαιο: «Ό,τι χρειαστεί» από Σαουδική Αραβία και Ρωσία- Πάνω από τα 76 δολ. το μπρεντ

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία προχωρούν σε περαιτέρω περικοπές στην προσφορά του αργού.

Αποφασισμένη να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται πως είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία αφού  έθεσε επίσημα σε ισχύ το αμφιλεγόμενο σχέδιό της την 1η Ιουλίου μειώνοντας την παραγωγή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρατείνει την εθελοντική, μονομερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμενόταν ευρέως να αυξηθούν φέτος, αλλά αντίθετα έχουν υποχωρήσει περίπου 11% λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει, και συνεχίζουν να αυξάνουν, τα επιτόκια για ανακόψουν τον πληθωρισμό. Η τιμή του μπρεντ έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές της Wall Street έχουν όμως αφήσει τις προβλέψεις τους που έβλεπαν ότι η τιμή του αργού θα επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Με φόντο αυτό το σκηνικό, η Σαουδική Αραβία περιορίζει την προσφορά για να τονώσει τις τιμές. Έχει δίπλα της τη σύμμαχό της στον ΟΠΕΚ+, Ρωσία, που ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Στο απόηχο των ανακοινώσεών τους, το μεσημέρι της Δευτέρας, το μπρεντ σημείωνε αύξηση κατά 0,9%, στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,1%, στα 71,44 δολάρια.

Πιο αναλυτικά, η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει μειωμένη την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Αύγουστο, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η μείωση να ισχύσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα προσφέρει έτσι περίπου 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής εδώ και πολλά χρόνια. Αυτού του είδους τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Όμως, με αυτή την απόφαση, το Ριάντ θυσιάζει το μέγεθος των πωλήσεων για κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μικρή ανταμοιβή όσον αφορά τις υψηλότερες τιμές, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως η Σαουδική Αραβία θα έχει συμπαίκτη σε αυτή της την προσπάθεια, καθώς η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Αργότερα πρόσθεσε ότι η χώρα θα επιδιώξει επίσης να μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Μόσχα έχει καθυστερήσει τις περικοπές που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ+ καθώς πιέζεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και χρειάζεται να διατηρεί τη ροή των κεφαλαίων για την πολεμική προσπάθεια.

Η συμμαχία των 23 κρατών του ΟΠΕΚ+ στοχεύει να επιτύχει ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και να αποφύγει τη συσσώρευση αποθεμάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM. Τα ΗΑΕ είναι ηγετικό μέλος του συνασπισμού.

Θεωρητικά, οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην παραγωγή δεν θα χρειαστούν, καθώς οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου φαίνεται ότι θα περιοριστούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημειώνει το Bloomberg.  Παρόλα αυτά, τα μέτρα που ανακοίνωσαν Ριάντ και Μόσχα υποδηλώνουν ότι έχουν επιφυλάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις επιπλέον περικοπές στην παραγωγή τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε πει στους δημοσιογράφους ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρει σταθερότητα σε αυτή την αγορά».

Θα μπορούσε αυτό το σχέδιο να αποτύχει (;), διερωτάται το Gzero Media. Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν πάρα πολύ, το Ριάντ κινδυνεύει να εκνευρίσει το Πεκίνο, που είναι ο κορυφαίος του αγοραστής αργού, απαντάει. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό , αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, αύξηση που με τη σειρά της θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ να περιορίζει την παραγωγή, κατηγορώντας τον οργανισμό για επιδείνωση του πληθωρισμού και ότι θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καταδίκασε την ομάδα ότι «πολιορκεί» τους ευάλωτους καταναλωτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο