Επανέρχεται η κινητικότητα στο Δημόσιο
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Έρχεται ή, για την ακρίβεια, επανέρχεται η κινητικότητα στο Δημόσιο. Την επαναφορά της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σύστημα που και στο παρελθόν πέτυχε, δεδομένου ότι άλλαξε ριζικά τη μορφή του δημοσίου τομέα, καθιστώντας τον δικαιότερο, πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό, και συνέβαλε στη συνολική ανασυγκρότηση του διοικητικού και οικονομικού χάρτη της χώρας.
«Φυσικά και θα υπάρχουν κύκλοι κινητικότητας, το θεωρούμε πολύ σημαντικό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της η κυρία Κεραμέως, προσθέτοντας πως η οιαδήποτε μετακίνηση θα είναι εθελοντική, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ότι προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης στην υπηρεσία που επιθυμεί να μεταφερθεί ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος, ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ενώ σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανότατα θα επικαιροποιηθεί το πλαίσιο της κινητικότητας, όμως οι βασικές του αρχές δεν πρόκειται να αλλάξουν δραστικά.
Όμως οι νέοι κύκλοι κινητικότητας δεν θα είναι το μόνο που θα αλλάξει στο Δημόσιο. Μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας πολιτικής ηγεσίας θα είναι το περιβόητο μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Θα υπάρχει μπόνους παραγωγικότητας, ανέλιξη και ανάπτυξη, και για αυτό είναι απαραίτητο η επιμόρφωση των υπαλλήλων να γίνεται καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως. Να σημειωθεί ότι το σχετικό μέτρο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά (νομοθετήθηκε από τον Μάκη Βορίδη) και προφανώς, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα αποτελέσματά του είναι θετικά και ενθαρρυντικά και, άρα, θα επεκταθεί.
Θυμίζουμε πως η ανταμοιβή χορηγείται στους δικαιούχους μία φορά ανά έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Το μπόνους παράλληλα δεν συμψηφίζεται με τυχόν «προσωπική διαφορά» που είναι ενσωματωμένη στις συνολικές αποδοχές του δικαιούχου, ενώ υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Ειδικά, τέλος, για τους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους των υπουργείων, το ποσό της ανταμοιβής καταβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους από τον εκάστοτε φορέα για τους στόχους που έχουν τεθεί για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εφόσον φυσικά πληρούν τα κριτήρια. Το ύψος του πριμ καθορίζεται με μαθηματική εξίσωση, στην οποία λαμβάνεται υπ’ όψη ο βαθμός δυσκολίας των επιτευχθέντων έργων προς το βαθμό δυσκολίας των επιτευχθέντων έργων όλων των υπουργείων, σύμφωνα με σχετική ομαδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας