Ελλάδα

Νέα ασπίδα προστασίας στα ευαίσθητα δεδομένα

Νέα ασπίδα προστασίας στα ευαίσθητα δεδομένα
Η ενοποίηση της ΑΔΑΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναμένεται να είναι το αντικείμενο ενός εκ των πρώτων, βασικών νομοσχεδίων

Η ενοποίηση της ΑΔΑΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναμένεται να είναι το αντικείμενο ενός εκ των πρώτων, βασικών νομοσχεδίων, που θα προωθήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού της έργου, σχετικά με την προστασία των ευαίσθητων και προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων των Ελλήνων πολιτών.

Ως γνωστόν, αυτές οι δύο ανεξάρτητες αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την εξέλιξη των τηλεφωνικών επισυνδέσεων, μια υπόθεση που, παρά τις σαφέστατες και δημιουργικές τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η αντιπολίτευση του Σύριζα φρόντιζε με κάθε τρόπο να διατυμπανίζει, προφανώς για δικού της προεκλογικούς λόφους, ότι δεν είχε λάβει απαντήσεις.

Οι επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων αρχών, ο Χρήστος Ράμμος και ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είχαν μιλήσει τον Φεβρουάριο του 2022 στην PEGA, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνούσε την υπόθεση των επισυνδέσεων. Ο δεύτερος είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα link, ενώ είχε επικεντρώσει την ενημέρωση που παρείχε στον τρόπο που κινήθηκε η Αρχή στην οποία ήταν επικεφαλής σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, είχε γνωστοποιήσει ότι είχε συγκροτηθεί ομάδα έρευνας που έκανε σειρά ελέγχων, η οποία εξέταζε στοιχεία από την Intellexa, αλλά και άλλες πηγές όπως η Meta και η Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms κ.λπ.

Όσον αφορά τον κ. Ράμμο, πρώην ανώτατο δικαστικό, η θητεία του είχε στιγματιστεί από τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει με τον Σύριζα και με τον τότε πρόεδρό του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ράμμος είχε γίνει ευρέως γνωστός όταν κατά περίεργη πρωτοτυπία παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο στον Αλ. Τσίπρα φάκελο με τα στοιχεία της έρευνας για τις υποκλοπές λίγο πριν ο Σύριζα καταθέσει εκείνη την εξίσου περίεργη πρόταση δυσπιστίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της απέλπιδας προσπάθειάς του να συντηρήσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο και το ανάλογο κλίμα τοξικότητας που είχε προσπαθήσει να ενσταλάξει στην ελληνική κοινωνία. Εκείνη η συνάντηση Ράμμου – Τσίπρα είχε με μια ακόμη μίμηση από τον πρόεδρο του Σύριζα του Ελ. Βενιζέλου με το γνωστό «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας».

Σε κάθε περίπτωση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την ενοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου και Επικοινωνιών και τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα διασφαλίζει τον πραγματικά ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments