Global News

BBC: Νέα ένταση στη Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ότι έχει ήδη ναρκοθετήσει τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες. Η απειλή ενός πυρηνικού ατυχήματος βαραίνει περισσότερο από ποτέ.

Ετοιμάζεται η Ρωσία να καταστρέψει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό κατοχή από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία; Αυτό λέει εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση του Β. Ζελένσκι. Σύμφωνα με την GUR, την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η Ρωσία θα είχε αρχίσει να απομακρύνει τους στρατιώτες της από το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και θα είχε διατάξει αρκετούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν το μέρος πριν από τις 5 Ιουλίου. Υπάρχει σοβαρή απειλή επειδή η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει μια τοπική έκρηξη στο εργοστάσιο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργιεας  δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος το Σάββατο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Από την κατάκτησή του από τους Ρώσους στις αρχές Μαρτίου 2022, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και οι έξι αντιδραστήρες του VVER των 1.000 μεγαβάτ ο καθένας ήταν το σκηνικό ενός επικοινωνιακού πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με κάθε χώρα να κατηγορεί την άλλη ότι προετοιμάζει επίθεση.

Ψύξη αντιδραστήρα

Το θέμα έγινε ακόμη πιο πιεστικό με την πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Κακχόβα, στα νότια της χώρας, από το οποίο εξαρτιόταν ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια για την ψύξη των αντιδραστήρων του. Παρά τις αρνήσεις της Μόσχας, μια πρόσφατη έρευνα των «New York Times» δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανώς υπεύθυνες για την καταστροφή του φράγματος, που ελέγχεται από τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο ρωσικός στρατός θα είχε ναρκοθετήσει τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια, καθώς και μία από τις λεκάνες ψύξης. Η Ρωσία το αρνείται και αντ αυτού κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι θέλουν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Σε δήλωση που εξέδωσε στις 30 Ιουνίου, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι οι εμπειρογνώμονές του δεν είχαν μέχρι στιγμής βρει «κανένα ορατό ίχνος» της παρουσίας ναρκών ή κατά την επίσκεψή τους στις 15 Ιουνίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επιθεωρητές «χρειάζονταν ακόμη πρόσθετη πρόσβαση» για να πραγματοποιήσουν άλλους ελέγχους στον χώρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο