Die Zeit: Οι γερμανικές εξαγωγές σημειώνουν θεαματική πτώση
Πηγή Φωτογραφίας: CuddlyNest
Η εξασθένηση της ζήτησης για γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα απειλεί να παρατείνει την ύφεση στη Γερμανία. Η συρρίκνωση των συναλλαγών με την ΕΕ και τις ΗΠΑ προκάλεσε μείωση των εξαγωγών τον Μάιο κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 130,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από την άλλη πλευρά, ανέμεναν ανάπτυξη 0,3%. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, η πτώση ήταν ακόμη πιο έντονη στο 0,7%. Οι εισαγωγές, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 116,1 δισ. ευρώ.
Η ματιά στο μέλλον εγείρει ανησυχίες. Η λήψη παραγγελιών είναι αδύναμη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τελικά, ωστόσο, λιγότερες παραγγελίες σημαίνουν και λιγότερες εξαγωγές. Επομένως, είναι θέμα χρόνου η αδύναμη λήψη παραγγελιών να έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές η ανάπτυξη καταρρέει», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, Thomas Gitzel, σχετικά με τις σημαίες των εξαγωγών. Αυτό όμως επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την υποψία τίποτα δεν θα προκύψει από οικονομική ανάκαμψη προς το παρόν Η άποψη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει απογοητευτική. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί συνολικά το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε πρόσφατα για δύο συνεχόμενα τρίμηνα – κυρίως λόγω της απροθυμίας για αγορά μεταξύ των καταναλωτών που υποφέρουν από τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. «Από τώρα, ο τομέας των εξαγωγών θα καταγράψει άλλο ένα τριμηνιαίο μείον», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank, Alexander Krüger, εν όψει του δεύτερου τριμήνου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν τον Μάιο κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 70,3 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ παρέμειναν η νούμερο ένα αγοραστής χώρα: αγαθά αξίας 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκαν εκεί, σημειώνοντας πτώση 3,6%. Οι εξαγωγές προς την Κίνα, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτές προς τη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκαν ακόμη και κατά 5,8% στα 6,4 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 7,4% στα 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των κυρώσεων της Δύσης ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας