Global News

Le Monde: Ο Μακρόν υπόσχεται «θεμελιώδεις απαντήσεις» μετά τις ταραχές

Le Monde: Ο Μακρόν υπόσχεται «θεμελιώδεις απαντήσεις» μετά τις  ταραχές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μια εβδομάδα μετά τον βίαιο θάνατο του 17χρονου εφήβου, η Γαλλία συγκλονίστηκε από βίαιες ενέργειες. Η οργή στράφηκε κατά του κράτους. Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναζητά μόνιμη λύση.

Πρέπει να υπάρξουν «θεμελιώδεις απαντήσεις», υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος  μετά τις ημέρες των ταραχών στη χώρα. Σε μια συνάντηση με σχεδόν 250 δημάρχους των πόλεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το ξέσπασμα της βίας, ο Μακρόν είπε ότι δεν πρόκειται για επανάληψη πραγμάτων που ίσχυαν για δεκαετίες, όπως μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Μια «απάντηση στο ύψος των όσων ζήσαμε» είναι απαραίτητη. Το υπόβαθρο των πρόσφατων γεγονότων θα έπρεπε να «αναλυθεί λεπτομερώς».

Ενόψει των κυρίως ανήλικων διαδηλωτών, ο Μακρόν ανακοίνωσε ταχύτερες δικαστικές διαδικασίες. Οι γονείς των νέων που έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα θα πρέπει αφενός να «συνοδεύονται καλύτερα» και αφετέρου να τιμωρούνται με μεγαλύτερη συνέπεια. Οι ταραχές έχουν κορυφωθεί, είπε ο Πρόεδρος, αν και απαιτείται ακόμη προσοχή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πρόκειται για τη διατήρηση της μόνιμης τάξης. Αυτό έχει την υψηλότερη προτεραιότητα και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων συμμετείχε και ο δήμαρχος του προαστίου L Haÿ-les-Roses του Παρισιού, Vincent Jeanbrun, του οποίου το ιδιωτικό σπίτι χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και πυρπολήθηκε από ταραχοποιούς το Σαββατοκύριακο. Η σύζυγος του δημάρχου τραυματίστηκε ενώ διέφυγε από τους ταραχοποιούς με τα δύο της παιδιά. Το δικαστικό σώμα ερευνά απόπειρα ανθρωποκτονίας. Από τον θάνατο του 17χρονου εφήβου από σφαίρα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία  συγκλονίζεται από σοβαρές ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Υπήρξαν επανειλημμένες λεηλασίες, εμπρηστικές επιθέσεις και βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομικών και ταραχοποιών. Σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τότε και περισσότερα από 12.000 οχήματα κάηκαν. Περίπου 1.100 κτίρια δέχθηκαν επίθεση ή βανδαλισμούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημαρχείων και περισσότερων από 200 αστυνομικών τμημάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments