Η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή ημέρα στον κόσμο που έχει καταγραφεί
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Η μέση θερμοκρασία στις 3 Ιουλίου ήταν 17,01 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται περαιτέρω ρεκόρ θερμοκρασίας και ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Ελ Νίνιο εμπλέκεται έντονα σε αυτήν τη δραματική κλιματική επιδείνωση.
Η περασμένη Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή μέρα στον κόσμο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ στη θερμοκρασία. Αυτό έδειξαν οι μετρήσεις των μετεωρολόγων των ΗΠΑ. Μέση θερμοκρασία 17,01 βαθμών Κελσίου μετρήθηκε στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ (NCEP). Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 μοιρών στις 24 Ιουλίου 2022.
«Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που πρέπει να γιορτάσουμε», δήλωσε η ερευνήτρια Friederike Otto του Ινστιτούτου Grantham στο Imperial College στο Λονδίνο, που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. «Είναι μια θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».
Στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus μέτρησε τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ εκείνη την περίοδο. Τα προηγούμενα ρεκόρ είχαν ξεπεραστεί σε «σημαντικό βαθμό» .
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον πιο καυτό Ιούνιο που έχει καταγραφεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες υπέφεραν από έναν έντονο καύσωνα. Κύμα καύσωνα συνεχίστηκε στην Κίνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς. Η Βόρεια Αφρική κατέγραψε θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς . Τα θερμόμετρα ανέβηκαν επίσης ασυνήθιστα ψηλά στην Ανταρκτική: Στον ουκρανικό πολικό σταθμό Vernadsky, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο καταρρίφθηκε πρόσφατα με 8,7 βαθμούς.
Το ρεκόρ θερμότητας της Δευτέρας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλες μετρήσεις. Ωστόσο, σύντομα θα μπορούσε να σπάσει ξανά όταν αρχίσει το μεσοκαλόκαιρο στο βόρειο ημισφαίριο. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία συνήθως συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ δώδεκα και 17 βαθμών κατά τη διάρκεια του έτους και ήταν κατά μέσο όρο 16,2 βαθμών στις αρχές Ιουλίου μεταξύ 1979 και 2000.
Οι επιστήμονες έχουν κατηγορήσει την κλιματική αλλαγή σε σχέση με ένα αναδυόμενο καιρικό φαινόμενο, το Ελ Νίνιο, για την εξέλιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Μετεωρολογίας NOAA, είναι πιθανά «νέα ρεκόρ θερμοκρασίας» σε ορισμένες περιοχές λόγω του Ελ Νίνιο.
Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια και χαρακτηρίζεται από θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προκαλεί κυρίως σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και τμήματα της νότιας Ασίας, ενώ προκαλεί ισχυρότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και στην κεντρική Ασία.
Εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) συνιστούν στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν προφυλάξεις για να «σώσουν ζωές και να διαθέτουν μέσα διαβίωσης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας