Οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, συναντήθηκαν εικονικά, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ ζήτησε από τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) να επικεντρωθούν στην «ρεαλιστική συνεργασία» και να απορρίψουν απρόσκοπτα τον «προστατευτισμό και τις μονομερείς κυρώσεις».
“Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνεργασία και να είμαστε ρεαλιστές για να επιταχύνουμε την οικονομική ανάκαμψη. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τις ανταλλαγές και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον”, είπε ο Σι μιλώντας σε μια σύνοδο τηλεματικής της ΟΣΣ.
Ο Κινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Κίνα επιδιώκει να συνεργαστεί με τα άλλα μέλη για την υλοποίηση της λεγόμενης Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης που προτείνει η ασιατική χώρα.
Αυτή η πρωτοβουλία προσπαθεί, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Σι το 2021, «να αναζωογονήσει την παγκόσμια οικονομία και να επιδιώξει μια πιο εύρωστη, οικολογική και ισορροπημένη ανάπτυξη», για την οποία «είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο συντονισμός των πολιτικών μεταξύ των κύριων οικονομιών και να διατηρηθεί η συνέχεια, η σταθερότητά τους και βιωσιμότητα. Ο Σι κάλεσε τις χώρες της ΟΣΣ να κινηθούν «προς τη σωστή κατεύθυνση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης».
«Πρέπει να αντιταχθούμε στον προστατευτισμό, στις μονομερείς κυρώσεις και σε όσους κάνουν κατάχρηση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας για να χτίσουν τείχη ή να απεμπλακούν», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua.
Πρόσθεσε ότι τα μέλη πρέπει επίσης να «εναντιωθούν σε κάθε μορφή ηγεμονίας» ή «να κάνουν περισσότερα για να κάνουν το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης πιο δίκαιο και σωστό».
«Πρέπει να προωθήσουμε ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες και δίκαιους κανόνες για όλους», είπε.
Ομοίως, ο Σι διαβεβαίωσε ότι «η ειρήνη και η ανάπτυξη δεν μπορούν να σταματήσουν» και κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλουν περισσότερες «προσπάθειες» για να συνεργαστούν στο πλαίσιο του κινεζικού διεθνούς δικτύου υποδομής που είναι γνωστό ως Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι τόνισε τον σεβασμό για την κυριαρχία και την ενότητα ως βασικούς πυλώνες της περιοχής κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης .
“Δεν βλέπουμε την ΟΣΣ ως μια εκτεταμένη γειτονιά, αλλά ως μια ευρύτερη οικογένεια. Η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η συνδεσιμότητα, η ενότητα, ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι πυλώνες του οράματός μας για την ΟΣΣ”, τόνισε ο Μόντι. κατά την εναρκτήρια ομιλία της συνεδρίασης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ευχαρίστησε σήμερα την υποστήριξη των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) απέναντι στην αποτυχημένη εξέγερση που έγινε από την ομάδα Βάγκνερ.
«Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης για την υποστήριξη των ενεργειών των ρωσικών αρχών για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης, της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για την τηλεματική.
Ο πρόεδρος τόνισε στους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν ότι εκτιμά ιδιαίτερα αυτή την υποστήριξη και ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την ΟΣΣ, που – τόνισε – πιο δυνατό και πιο ποικίλο».
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι διεξάγεται υβριδικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει επιτυχώς πιέσεις από το εξωτερικό.
«Τώρα διεξάγεται στην πραγματικότητα ένας υβριδικός πόλεμος εναντίον μας, χρησιμοποιούνται αντιρωσικές κυρώσεις, παράνομες και άνευ προηγουμένου σε μέγεθος», είπε.
Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «αντιδρά και θα αντιμετωπίσει την εξωτερική πίεση, τις κυρώσεις και τις προκλήσεις».
Κατήγγειλε ότι επί χρόνια, κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, ξένες δυνάμεις πραγματοποιούν ένα έργο για να μετατρέψουν την Ουκρανία σε «εχθρικό κράτος, σε αντιρωσικό κράτος».
“Για οκτώ χρόνια το στρίμωξαν με όπλα, ενθάρρυναν την επιθετικότητα κατά του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς και ενθάρρυναν την εμφύτευση μιας νεοναζιστικής ιδεολογίας. Και όλα αυτά για να αποδυναμώσουν την ασφάλεια της Ρωσίας, να περιορίσουν την ανάπτυξη της χώρας μας”, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε την ένταξη του Ιράν ως πλήρους μέλους της ΟΣΣ στη σύνοδο αυτή και συνεχάρη τον Ιρανό πρόεδρο, Ebrahim Raisi, για τον λόγο αυτό.
«Σε λιγότερο από δύο χρόνια οι Ιρανοί συνάδελφοι ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τώρα κοινό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο έργο που επιτελεί η ΟΣΣ σε διάφορους τομείς», είπε ο Πούτιν.