Global News

FAZ: Ο ΔΟΑΕ ζητεί εκτεταμένη πρόσβαση σε πυρηνικούς σταθμούς

FAZ: Ο ΔΟΑΕ ζητεί εκτεταμένη πρόσβαση σε πυρηνικούς σταθμούς

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους εμπειρογνώμονες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια να ελέγξουν όλα τα γεγονότα επιτόπου. Αυτό θα βοηθούσε να διευκρινιστεί η τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησε αυξημένη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια που κατέχει η Ρωσία. Ήταν απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η «απουσία ναρκών ή εκρηκτικών» στην περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Απαίτησε να δοθεί η ευκαιρία σε εμπειρογνώμονες από την οργάνωσή του να «ελέγξουν τα γεγονότα στο έδαφος» λόγω της αυξανόμενης «στρατιωτικής έντασης και στρατιωτικών δραστηριοτήτων» γύρω από το εργοστάσιο.

Κατά την εξέταση πολλών περιοχών του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπάλληλοι του ΔΟΑΕ δεν βρήκαν «κανένα ορατό στοιχείο ναρκών ή εκρηκτικών», εξήγησε ο Γκρόσι. Ωστόσο, οι επιθεωρητές δεν είχαν πρόσβαση στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4, σε τμήματα των αιθουσών του στροβίλου και στο σύστημα ψύξης. Μια «ανεξάρτητη και αντικειμενική αξιολόγηση» της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό θα βοηθούσε να «διευκρινιστεί η τρέχουσα κατάσταση» και ως εκ τούτου είναι «κρίσιμης σημασίας» ενόψει των «μη επιβεβαιωμένων αξιώσεων και αντεγκλήσεων», τόνισε το αφεντικό της ΔΟΑΕ.

Νωρίτερα, Ρωσία και Ουκρανία είχαν κατηγορήσει η μια την άλλη για σχέδια επίθεσης στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους Ρώσους κατακτητές ότι τοποθέτησαν «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά» στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «επικίνδυνες προκλήσεις». Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ως «αρκετά τεταμένη». «Ο κίνδυνος δολιοφθοράς από το καθεστώς του Κιέβου είναι μεγάλος, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments