Ουκρανία: Κι αν ανατιναχθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/e-kriti.gr
Η Ουκρανία προειδοποιεί ότι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά σε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο ΔΟΑΕ θέλει να διερευνήσει την υπόνοια. Μια έκρηξη θα μπορούσε να απελευθερώσει ραδιενεργή ακτινοβολία.
Τους πρώτους μήνες της ρωσικής κατοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια την άνοιξη του 2022, ο ουκρανικός χειριστής Energoatom ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός είχε πιθανώς ναρκοθετήσει την τοποθεσία. Μετά την καταστροφή του τοίχου του φράγματος της γειτονικής δεξαμενής Κακχόβα στις αρχές Ιουνίου – πιθανώς από τον ρωσικό στρατό – το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι κατακτητές είχαν επίσης ναρκοθετήσει τη λίμνη ψύξης του σταθμού παραγωγής ενέργειας. Τώρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο έχει προειδοποιήσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επίσης προσαρτήσει «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικό μηχανισμό» σε δύο τετράγωνα του πυρηνικού σταθμού.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), από την άλλη, ανέφερε στα τέλη Ιουνίου ότι δεν είχε βρει σημάδια ναρκών ή άλλων εκρηκτικών στον πυρηνικό σταθμό. Τώρα ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δηλώνει ότι εμπειρογνώμονες από τον οργανισμό χρειάζονταν πρόσβαση σε άλλες περιοχές του πυρηνικού εργοστασίου για πιο ενδελεχή επιθεώρηση ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να συνδεθούν εκρηκτικοί μηχανισμοί εκεί.
Σύστημα ψύξης αδύναμου σημείου
Ο Ουκρανός ειδικός πυρηνικής ασφάλειας Olha Kozharna τονίζει ότι η εξόρυξη σημαντικών περιοχών ψύξης αποτελεί άμεση απειλή για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το νερό στη λίμνη ψύξης παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Χρησιμοποιείται για την ψύξη των στοιχείων καυσίμου στους αντιδραστήρες ώστε να μην λιώνουν λόγω υπερθέρμανσης.
Αυτές οι έξι μονάδες του NPP Zaporizhia δεν λειτουργούν από το περασμένο φθινόπωρο. Πέντε από αυτούς βρίσκονται σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας. Ο Dmytro Humenyuk από το Κέντρο Πυρηνικής και Ακτινοβολικής Ασφάλειας της Ουκρανίας εξηγεί ότι οι αντιδραστήρες πρέπει να ψύχονται ακόμα, επειδή τα στοιχεία του καυσίμου συνεχίζουν να εκπέμπουν θερμότητα, αλλά το νερό δεν μπορεί πλέον να εξατμιστεί. Ωστόσο, εάν το σύστημα ψύξης καταστρεφόταν και το νερό αποστραγγιζόταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα συνέβαινε ατύχημα μετά από οκτώ ημέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, ο έκτος αντιδραστήρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε θερμή διακοπή λειτουργίας, αν και ο ΔΟΑΕ είχε ήδη ζητήσει την ψυχρή διακοπή λειτουργίας του πριν από τέσσερις εβδομάδες. Εδώ το νερό ψύξης μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 280 βαθμούς και θα εξατμιστεί γρήγορα σε περίπτωση διαρροής. Τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρχαν μόνο 27 ώρες για να αποτραπεί η διαφυγή της ακτινοβολίας. «Νομίζω ότι όλα αυτά – όλος αυτός ο εκβιασμός και οι απειλές – συμβαίνουν για να σταματήσουν την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού σε αυτήν την περιοχή», λέει η Olha Kozharna.
Μια έκρηξη σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος ψύξης στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σενάριο παρόμοιο με τη Φουκουσίμα, λένε οι ειδικοί. Το 2011, ως αποτέλεσμα ενός σεισμού και της επακόλουθης πλημμύρας από τσουνάμι, η ψύξη τριών αντιδραστήρων στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό διακόπηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του πυρήνα και την απελευθέρωση πυρηνικής ακτινοβολίας. “Τότε δημιουργήθηκε μια ζώνη εκκένωσης και οι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν. Όμως τρία χρόνια αργότερα, λόγω χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας, επέστρεψαν και τώρα μόνο το ένα τρίτο αυτής της ζώνης έχει απομείνει”, εξηγεί ο Mark Zheleznyak, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ακτινοβολίας (IER) του Πανεπιστημίου της Φουκουσίμα.
Ο Zheleznyak θεωρεί ότι ο πιθανός κίνδυνος στη Ζαπορίζια είναι μικρότερος από ό,τι στη Φουκουσίμα: «Δεν θα υπήρχε καταστροφή ραδιενέργειας επειδή δεν μπορεί να απελευθερωθεί ραδιενεργό ιώδιο σε μια απενεργοποιημένη μονάδα», τονίζει ο επιστήμονας και συμβουλεύει να μην πανικοβληθείτε και να μην αγοράσετε δισκία ιωδιούχου καλίου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον θυρεοειδή από το ραδιενεργό ιώδιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας