Ενίσχυση αμυντικών δεσμών με Αίγυπτο και Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση
Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πρόκειται να αναλάβει ο Νίκος Δένδιας, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία με την Άγκυρα να επιδιώκει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με τις δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Η παρουσία του στη Λευκωσία, πέρα από ισχυρό συμβολισμό ενέχει και ουσία καθώς τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την προσθήκη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο υπέγραψαν το ανανεωμένο «Κοινό Σχέδιο Δράσης» για το 2023, με τα Επιτελεία των τριών χωρών να καταρτίζουν ήδη ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα των Ειδικών Επιχειρήσεων, του Ηλεκτρονικού Πολέμου και της Κυβερνοάμυνας καθώς και τη συνεργασία σε αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης. Κορωνίδα βεβαίως, αποτελεί η άσκηση «Μέδουσα» που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος και φέτος θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 24 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Η ανάγκη εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο για την υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δεδομένη, με τις δύο χώρες, εκτός από την ανακήρυξη ΑΟΖ να έχουν υπογράψει πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας αλλά και συμφωνία που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία κάθε πλευράς για αεροναυτικές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.
Αξονας Ελλάδας – Ισραήλ Ένας από τους πρώτους σταθμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναμένεται να είναι το Ισραήλ, όπου εκτός από κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες, υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιόαβ Γκάλαντ, ο Νίκος Δένδιας αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του για επίσημη επίσκεψη, ενώ τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ενισχύσει θεαματικά τη στρατιωτική τους συνεργασία με κοινές ασκήσεις χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταβούν τον Οκτώβριο στην έρημο Νεγκέβ για να λάβουν μέρος σε μια από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις, τη «Blue Flag» ενώ μόλις τον περασμένο μήνα, 60 ελληνικά F-16 ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ.
Η συνεργασία με το Ισραήλ επεκτείνεται και στον τομέα των εξοπλισμών, με την Αθήνα να αναμένει τα πρώτα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας SPIKE NLOS στα τέλη του 2024, ενώ εξετάζεται η αγορά των UAV Heronπου επιχειρούν από τη Σκύρο καθώς και η αποστολή τριών C-130 στην Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια αναμένεται να προγραμματιστεί μετά την επιστροφή του από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Στο «κάδρο» και η Ινδία Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το Νέο Δελχί θέλει να επενδύσει η Αθήνα που βλέπει την Ινδία ως έναν ισχυρό δυνητικό σύμμαχο. Το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά στο Νέο Δελχί έθεσε τις βάσεις ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ινδό ομόλογό του επιβεβαιώνει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσκάλεσε τον Στρατηγό Ανίλ Καουχάν να επισκεφθεί την Αθήνα ενώ συμφωνήθηκε η αποστολή τεσσάρων ελληνικών F-16 στην Ινδία για συμμετοχή σε ασκήσεις ως «ανταπόδοση» της παρουσίας των ινδικών Su-30MKI στον «Ηνίοχο 23».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας