Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ στο Πεκίνο για συνομιλίες. Η 76χρονη είπε ότι η εταιρεία αγωνίζεται για «υγιή οικονομικό ανταγωνισμό» με την Κίνα, σύμφωνα με μια ομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, η Γέλεν τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα «πρέπει να λάβουν στοχευμένα μέτρα υπό ορισμένες συνθήκες» για να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια. Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων «δεν πρέπει να οδηγούν σε παρεξηγήσεις που επιδεινώνουν άσκοπα τις διμερείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές μας σχέσεις».
Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, η υπουργός Οικονομικών είχε άτυπες συνομιλίες με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Yi Gang. Η Γέλεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα, η οποία έχει επίσης σκοπό να βελτιώσει τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πιο πρόσφατα, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την κινεζική πρωτεύουσα τον Μάιο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιστορικό χαμηλό. Η σχέση επιδεινώνεται από τη σκληρή πορεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Κίνα, τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο, την υποστήριξη της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας και τις απειλές του Πεκίνου για την Ταιβάν.
Η Γέλεν πιστεύει ότι η αποσύνδεση των οικονομιών της Κίνας και των ΗΠΑ δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή. «Μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία», είπε σε επίσκεψή της στο Πεκίνο την Παρασκευή. «Και θα ήταν πρακτικά αδύνατο». Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογίες που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η προσέγγιση είναι γνωστή ως «αποκινδύνευση»: οι εξαρτήσεις από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και οι συνακόλουθοι κίνδυνοι για την ασφάλεια πρέπει να μειωθούν. «Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε, όχι να αποσυνδεθούμε», είπε η Γέλεν.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τσιπ, από τις αρχές Αυγούστου. Η κίνηση θεωρήθηκε ως αντίδραση στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα, παρόλο που το Πεκίνο ισχυρίστηκε πριν από την επίσκεψη της Γέλεν ότι «δεν στόχευε καμία χώρα» με τα μέτρα. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε ωστόσο «ανησυχία» σε συζητήσεις με αμερικανούς επιχειρηματίες στην Κίνα. «Ακόμα αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων, αλλά μας υπενθυμίζουν τη σημασία της δημιουργίας ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού».
Υπενθυμίζεται ότι η Γέλεν έφτασε στη Λαϊκή Δημοκρατία την Πέμπτη για μια τετραήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μια σειρά από θέματα, όπως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η κλιματική αλλαγή και το χρέος των φτωχότερων χωρών. Το Πεκίνο είχε σημειώσει μια αισιόδοξη νότα εν όψει της επίσκεψης. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ελπίζει να «ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών». «Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς και κερδοφόρες, και δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο ή στην «αποσύνδεση και αποεπένδυση»».