Σε ό, τι αφορά τα νέα υπουργικά καθήκοντά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε: «Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή η θέση που μου εμπιστεύθηκε ο κ. πρωθυπουργός. Αισθάνομαι δέος, σκεπτόμενος ότι από τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα εξαρτηθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων. Είναι ένα τεράστιο υπουργείο, μια πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή που μου ανέθεσε ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης».
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης επ’ αμοιβή. «Σύμφωνα με τα προγράμματα αυτά, το πρωί δουλεύεις στη θέση εργασίας σου και το απόγευμα εκπαιδεύεσαι εκ νέου σε αυτήν. Και αν κάποιος είναι από την επαρχία, πληρώνονται και τα έξοδα διαμονής και σίτισης. Η αγορά χρηματοδοτεί νέες ειδικότητες. Δεν είναι αναγκαίο να γίνουν όλοι γιατροί και δικηγόροι. Και είναι πολύ σημαντικό να δημοσιοποιήσουμε πραγματικά τα προγράμματα αυτά».
Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ιδίως στο εσωτερικό της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Ξεκινάμε την τετραετία με πρόγραμμα, με όραμα και ηγεσία».
Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Άδωνις είπε: «Αν ένας συνταξιούχος εργαστεί μία ημέρα, χάνει το 30% της σύνταξής του. Αυτό είναι προφανές ότι είναι παράλογο. Ο πρώην υπουργός του Σύριζα Γ. Κατρούγκαλος είχε νομοθετήσει παρακράτηση 70%. Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης το πήγε στο 30%. Το σημερινό σχέδιο λέει ότι ένας συνταξιούχος που επιθυμεί να εργαστεί πρέπει να εργαστεί εφόσον το θέλει. Αυτό μπορεί να το θέλει για λόγους βιοποριστικούς ή ψυχολογικούς. Αυτό πρέπει να αρθεί και ο συνταξιούχος να μην χάνει το 30% της σύνταξής του. Η σκέψη είναι ότι από το επιπλέον ποσόν που κερδίζει θα δίνει ένα ποσοστό υπέρ ΕΦΚΑ. Αν παραδείγματος χάριν πρόκειται για πέντε ημερομίσθια, θα καταβάλλεται το 10% από τα πέντε ημερομίσθια. Θα φέρουμε σχετική ρύθμιση στη Βουλή ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για δημόσια διαβούλευση».
Στη συνέχεια, ο υπουργός ρωτήθηκε για όσους έχουν τριάντα ή τριανταπέντε χρόνια δουλειάς και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αναφορικά με την έκδοση συντάξεων με οφειλές, ο Ά. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι με το ζήτημα αυτό έρχονται κυρίως αντιμέτωποι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Σκεπτόμαστε να θεσμοθετήσουμε κάποια κριτήρια, τα οποία θα επιτρέψουν στο υπάρχον σύστημα να μην ευνοήσει τον στρατηγικό μπαταχτσή και να μην αδικήσει αυτόν που κάτι του πήγε στραβά στη ζωή».
Ως προς τις καθυστερούμενες συντάξεις, αναφέρθηκε ότι σήμερα έχουμε 32.000 εκκρεμείς συντάξεις. Σε πολλές από αυτές εκκρεμεί ένα δικαιολογητικό και έτσι μιλάμε ουσιαστικά για κάπου 20.000 εκκρεμείς συντάξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να τις «τρέξουμε» και αυτές. Ο στόχος μου είναι να εκδίδεται η σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία «θα επεκταθεί παντού. Είναι ο τρόπος να βλέπουμε με ένα ηλεκτρονικό σύστημα πότε μπαίνει και πότε βγαίνει από τη δουλειά του. Άρα, δεν μπορούν να κρυφτούν οι υπερωρίες. Είμαστε αμείλικτοι στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια επιχείρηση που δεν σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν πηγαίνει μπροστά».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη. Δεν παίρνουν όμως τα μυαλά μας αέρα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την αλαζονεία μιας τόσο μεγάλης νίκης και να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Χαμηλοί τόνοι και σηκωμένα τα μανίκια, λοιπόν. Και δεν είναι δική μου δουλειά να πω ποιος πρέπει να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Σύριζα. Οι εκλογές του Μαΐου ήταν το τέλος της τοξικότητας. Ο Τσίπρας έχει ένα ταλέντο, αλλά δεν εξελίχθηκε και το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι «αγκάλιασε» όλη την τοξικότητα. Έτσι πολιτεύθηκε ως εάν να είμαστε εχθροί, όχι πολιτικοί αντίπαλοι».
Ερωτηθείς για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Είναι ένα δύσκολο θέμα για μένα. Ο κόσμος και η Ευρώπη προχωρούν. Πρέπει να δούμε και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών».
Με αφορμή το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο, ο Άδωνις ξεκαθάρισε: «Ο τουρισμός μας πηγαίνει καλά. Έχει όμως μπροστά του ορισμένα μεγάλα στοιχήματα. Ένα από αυτά είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής και εργασίας των εργαζομένων. Και αυτές τις συνθήκες είμαστε αποφασισμένοι να τις βελτιώσουμε πραγματικά. Θα έχουμε πολλές θετικές εκπλήξεις για τους εργαζομένους. Αυτή την τετραετία θέλουμε να προσφέρουμε στους εργαζόμενους την καλύτερη περίοδο της ζωής τους».
Σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα, ο υπουργός ανέφερε: «Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται σε λίγες εβδομάδες. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σημάνει πολύ καλύτερα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες, γιατί πολλά fund του εξωτερικού θα φέρουν ένα κλάσμα των αποδοχών τους στην πατρίδα μας. Για τα fund το κλάσμα είναι μικρό, αλλά το κέρδος για εμάς είναι τεράστιο».
«Τα χρήματα που θα έρθουν από την επενδυτική βαθμίδα, μαζί με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ και τα χρήματα από τις επενδύσεις που έχουν ήδη έρθει δημιουργούν, συμποσούμενα, την προσδοκία μιας μεγάλης μεγέθυνσης της οικονομίας μας».