Πολιτική

Άδωνις: Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στην τοξικότητα

Άδωνις: Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στην τοξικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαριτάτο.

Ερωτώμενος για το ξεμπλοκάρισμα των συντάξεων για όσους έχουν χρέη, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Θα παρουσιάσουμε σχέδιο για το πώς οι συμπολίτες μας που έχουν εγκλωβιστεί στον ΕΦΚΑ και εξ αυτού του γεγονότος δεν μπορούν να βγάλουν σύνταξη, θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν. Θα διακρίνουμε αυτόν που δεν πλήρωσε από άποψη από εκείνον που δεν πλήρωσε επειδή πραγματικά δεν μπορούσε να πληρώσει.

Περαιτέρω, σήμερα ένας συνταξιούχος χάνει το 30% της σύνταξής του αν δουλέψει ένα μόνο ημερομίσθιο. Αυτό είναι παράλογο. Μπορεί να θέλει να δουλέψει για λόγους καθαρά ψυχολογικούς. Αυτό πρέπει να αρθεί και ο συνταξιούχος να μην χάνει το 30% της σύνταξής του. Η σκέψη είναι ότι από το επιπλέον ποσόν που κερδίζει θα δίνει ένα ποσοστό υπέρ ΕΦΚΑ. Αν παραδείγματος χάριν πρόκειται για πέντε ημερομίσθια, θα καταβάλλεται το 10% από τα πέντε ημερομίσθια. Ένα μεγάλο κομμάτι μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα μειωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ερωτηθείς για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 55 – 65 ετών, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε: «Θα φτιάξουμε ειδικά προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων αυτής της ηλικίας, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν πολύτιμοι για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να τους δώσουμε την αξία που τους αναλογεί. Και δεν τους θεωρούμε καθόλου άχρηστους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να βρούμε μια πραγματική διέξοδο στο ζήτημα. Ηλικιακός ρατσισμός δεν πρέπει να υπάρχει».

Σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία του στο υπουργείο Ανάπτυξης κα Επενδύσεων,  ο Α. Γεωργιάδης τόνισε: «Κατέχω τα δύο συνεχόμενα ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Η ανάπτυξη και οι επενδύεις πήγαν πολύ καλά επί των ημερών μου. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά την επιχειρησιακή πλευρά της οικονομίας, πιστεύω ότι μπορών να υπερασπιστώ πολύ καλά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γνωρίζω τι πραγματικά μπορεί να δώσει μια επιχείρηση. Πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τους εργαζομένους μας στις νέες δεξιότητες της εποχής μας. Πρέπει να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθοί. Η οικονομία πρέπει να είναι επωφελής για όλους».

Ως προς την περίπτωση του σερβιτόρου στη Ρόδο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισήμανε: «Δεν μου άρεσε η εικόνα που είδα. Για αυτό και επικοινώνησα με την επιθεώρηση εργασίας. Ποιος ορίζει όμως ποια είναι η αξιοπρεπής εργασιακή συνθήκη; Δεν υπάρχει συμφωνία και ταυτότητα απόψεων μεταξύ όλων των ανθρώπων. Την απάντηση όμως τη δίνει ο ισχύων νόμος! Σε πρώτη φάση, στην προκειμένη περίπτωση, δεν παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Υπάρχουν όμως ζητήματα που εξετάζονται και θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα. Το κράτος όμως δεν μπορεί να παρεμβαίνει εκτός του πλαισίου του νόμου».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των τριετιών, ο Άδωνις δήλωσε: «Οι τριετίες πάγωσαν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου το 2012. Θα «ξεπαγώσουν» όταν ο ετήσιος ρυθμός ανεργίας είναι κάτω από το 10%. Σήμερα, η ανεργία δεν είναι ακόμη σε αυτό το ποσοστό».

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Α. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο. Είναι σύμφωνη με την ψηφιακή εποχή, στην οποία ζούμε. Λειτουργεί με βάση το QR Code. Είναι πιο λειτουργική από προγενέστερες μορφές. Ο εργαζόμενος και η επιχείρηση έχουν πολύ μεγάλο όφελος από την ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ της ίδρυσής τους. Τόνισε πως το άρθρο 16 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Ευθύνη φέρουν το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά. Στην Κύπρο λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και «ανθούν» η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Πάφος. Το αίτημα ώριμο και η κοινωνία είναι ώριμη

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Ο Ελληνικός λαός την σιχάθηκε την τοξικότητα. Γύρισε την πλάτη του. Σιχάθηκε την σκανδαλολογία και τη ρητορική επιπέδου Πολάκη. Οι Έλληνες τα βαρέθηκαν αυτά και θέλουν δουλειά για να αυξήσουν το εισόδημά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments