Greedflation: Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας
«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού οφείλεται σε άνοδο του κόστους και ενδεχομένως και σε υπερκέρδη ορισμένων επιχειρήσεων» σημείωσε ο καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπάλτας, εξηγώντας για επιμένει ο πληθωρισμός.
«Σε αντίθεση από προηγούμενες πληθωριστικές περιόδους, έχουμε και μία αγορά η οποία είναι σε πάρα πολλούς κλάδους ολιγοπωλιακή. Υποτίθεται ότι η λειτουργία της αγοράς ρυθμίζει τις τιμές και εξομαλύνει μια κατάσταση, αλλά αυτό δυσχεραίνεται όταν η αγορά είναι συγκεντρωμένη στα χέρια πολύ λίγων επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι διεθνές», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέρος του πληθωρισμού να οφείλεται στο φαινόμενο του «greed inflation», δηλαδή στον πληθωρισμό της απληστίας, σημειώνοντας ότι: «Υπάρχει το επιχείρημα ότι ένα μέρος του πληθωρισμού οφείλεται σε υπερκέρδη ορισμένων επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που είναι πιθανό. Όπως και δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι μέρος του πληθωρισμού έχει ένα πραγματικό κοστολογικό υπόβαθρο. Δημιουργήθηκε επειδή ανατιμήθηκαν σημαντικά οι πρώτες ύλες και φυσικά η ενέργεια».
Ερωτηθείς πότε θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός είπε ότι «θα αποκλιμακωθεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Στα τρόφιμα και στα τυποποιημένα προϊόντα είναι πιο επίμονος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν γρήγορα σε αυτές που υπήρχαν πριν από την πληθωριστική κρίση».
Καταλήγοντας ο Γιώργος Μπάλτας σχολίασε ότι: «Oι τιμές αυξάνονται σαν πύραυλος και πέφτουν σαν ένα φτερό».
Το σχόλιο σας