Ελλάδα

Πυρκαγιές: Πόσο θωρακισμένη είναι φέτος η Ελλάδα

Πυρκαγιές: Πόσο θωρακισμένη είναι φέτος η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια, την Κερατέα και το Ωραιόκαστρο «σήμαναν καμπανάκι» ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου με τη χώρα να θρηνεί ήδη ένα θύμα, τον πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο.

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια, την Κερατέα και το Ωραιόκαστρο «σήμαναν καμπανάκι» ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου με τη χώρα να θρηνεί ήδη ένα θύμα, τον πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο.

Τις τελευταίες ημέρες ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας «κιτρίνισε», κάτι που υποδεικνύει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για ορισμένες περιοχές. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ότι θα είναι δύσκολο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (EFFIS) να εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα είναι πάνω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πέρυσι τα 2/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου επηρεάστηκαν από ξηρασία η οποία ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών). Με βάση τις σχετικές αναλύσεις, υπάρχει μέτρια έως υψηλή πιθανότητα για ξηρασία στη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κάτι που επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων, ιδίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δείχνει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ υπάρχει ένα εκτεταμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Το ανθρώπινο δυναμικό και τα οργανικά κενά

Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει συνολικά 16.580 πυροσβέστες και πυροσβέστριες ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης. Από τη δύναμη πυρόσβεσης 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες. Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στο Insider.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Aλέξανδρος Φαραντάκης, στο Σώμα υπάρχουν 3.650 οργανικά κενά τα οποία, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να καλυφθούν καθώς επιβαρύνεται σημαντικά το έργο και η ασφάλεια των υπόλοιπων πυροσβεστών. Από την άλλη, στο έργο των πυροσβεστών θα συνδράμουν και οι 205 πυροσβέστες που θα σταλούν στην Ελλάδα από από Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Μάλτα και Σλοβακία με την ΕΕ να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής τους. Μάλιστα, οι πρώτοι εξ’ αυτών (από τη Ρουμανία) βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα

3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα

Η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού) και 89 εναέρια μέσα, με τα 40 από αυτά να ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο και τα 49 να είναι μισθωμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments