Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μία ημέρα αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αυτού του είδους τον εξοπλισμό στο Κίεβο.
Η χρήση και η μεταβίβαση πυρομαχικών διασποράς απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Όσλο (CCM), το 2008, την οποία έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όχι όμως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίθετες στην αποστολή τέτοιου είδους πυρομαχικών στην Ουκρανία και η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία επίσης διαφωνεί.
Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω παρακολουθήσει τις αναφορές του Τύπου. Για εμάς (…) η Σύμβαση του Όσλο ισχύει».
Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Πιστόριους, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει υπογράψει τη Σύμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».
«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει – την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ – δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εξετάζει ενεργά» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, ανέφεραν χθες, Πέμπτη, η εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην στείλει τέτοιο εξοπλισμό στο Κίεβο. Η μη κυβερνητική οργάνωση επεσήμανε ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα πυρομαχικά που έχουν σκοτώσει Ουκρανούς αμάχους.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μακρού βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα για πολλοστή φορά ότι το Κίεβο έχει ανάγκη από όπλα μακρού βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην χώρα του και πρόσθεσε ότι η απόφαση της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με τέτοια όπλα «δεν εξαρτάται παρά» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Χωρίς όπλα μακρού βεληνεκούς, είναι δύσκολη όχι μόνο η διεξαγωγή μίας επίθεσης, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και μίας αμυντικής επιχείρησης», προειδοποίησε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα στην Πράγα.
«Κατ’ αρχάς, συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν εξαρτάται παρά από αυτές αυτήν την στιγμή», είπε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την Πράγμα στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας του εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ζητήσει την διατύπωση κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου του Βίλνιους συγκεκριμένης πρόσκλησης για την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.
Μετά τις συνομιλίες του χθες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, η χώρα του χρειάζεται πολύ περισσότερα από την γενική διατύπωση που υπάρχει εδώ και μία δεκαετία ότι η πόρτα της Συμμαχίας είναι απλώς ανοικτή.
Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση εντός του έτους. «Η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε από την πλευρά του ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια της Ουκρανίας αφορά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, είπε προσθέτοντας ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι χρειαζόμαστε να ανοίξει η πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προς την Ατλαντική Συμμαχία για τον γενναίο ουκρανικό λαό», πρόσθεσε ο Πετρ Φιάλα.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Ουκρανίας από την Σόφια στην Πράγα συνοδευόταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τσεχίας.