Global News

CNBC: ΟΗΕ – Αυθαίρετη η κράτηση γυναικών στη Σ. Αραβία για tweet

CNBC: ΟΗΕ – Αυθαίρετη η κράτηση γυναικών στη Σ. Αραβία για tweet
Δύο γυναίκες, που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης στη Σαουδική Αραβία επειδή επέκριναν την κυβέρνηση στο Twitter, κρατούνται αυθαίρετα και πρέπει να αφεθούν ελεύθερες, πιστεύουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε έκθεση.

Συγκεκριμένα, το 2022, η Salma al-Shehab και η Nourah al-Qahtani καταδικάστηκαν σε 34 και 45 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα, ποινές που μαρτυρούν την καταστολή πολιτικών αντιφρονούντων και φεμινιστριών ακτιβιστριών στο βασίλειο του Κόλπου. Σε μια έκθεση της 19ης Ιουνίου, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση, μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, θεώρησε ότι η κράτηση των δύο γυναικών ήταν «αυθαίρετη» και θεώρησε ότι « η λύση (.. .)θα ήταν να τ ις αφήσουμε ελεύθερες».

Αυτές οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να δικαιούνται « αποζημίωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία ότι η Salma al-Chehab υπέστη « σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ». Αναφέρουν «απειλές, προσβολές, παρενόχληση και ακατάλληλες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανάκρισή του», με βάση ιδίως τις πληροφορίες που παρέχονται από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ALQST (Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο τώρα) και η Ομάδα MENA Rights.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments