Διεθνή

Αρχίζει η κρίσιμη εβδομάδα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αρχίζει η κρίσιμη εβδομάδα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα είναι η Σουηδία.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα είναι η Σουηδία. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, αλλά εξακολουθεί να δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, έστω την «δωδεκάτη ώρα».

Ιδιαίτερα, μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά αύριο σε ό,τι αφορά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η οποία ήρθε στο προσκήνιο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Σουηδίας στη συμμαχία.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, θα είναι σημαντική για να καθοριστεί εάν η συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και σε αυτό το πλαίσιο, οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών και η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης στο τραπέζι της συνόδου κορυφής.

Το εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία θα εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις πολιτικές ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υποστήριξε ότι η συμμετοχή αυτών των δύο χωρών σε ορισμένους τομείς, ιδίως στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», έπρεπε να εκπληρωθεί και συμφωνήθηκε κοινό μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022.

Μια κρίσιμη συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση του κοινού μηχανισμού στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη. Ο Στόλτενμπεργκ, στη δήλωσή του μετά την πέμπτη συνεδρίαση του κοινού μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είπε ότι η συνάντηση «στόχευε στην επίλυση των διαφορών» και σημείωσε τα εξής:

«Ο μόνος τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές είναι να καθίσουμε και να διαβουλευθούμε, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Σημειώσαμε αξιόλογη πρόοδο στη σημερινή συνάντηση. Μια θετική απόφαση είναι σίγουρα πιθανή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η αίτηση ένταξης της Σουηδίας θα έπρεπε εγκριθεί το συντομότερο δυνατό».

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν θα είναι δυνατή η επίλυση των διαφορών στη συνάντηση με τον Ερντογάν. Αν και η Άγκυρα έχει κάνει πιο αρνητικές δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας τις τελευταίες εβδομάδες, η προσδοκία για συναίνεση της τελευταίας στιγμής μέσω διπλωματικών προσπαθειών, όπως έγινε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι, συνεχίζεται, αν και ασθενώς.

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι «θα εργαστούν σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο» για να πάρουν απόφαση στο Βίλνιους ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματικές κινήσεις.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο είναι μία από τις ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η αναζήτηση λύσης στο σουηδικό ζήτημα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, υποδέχθηκε τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λέγοντας ότι η Σουηδία θα κάνει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ισχυρότερη, ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι προσβλέπουν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε προχθές ότι πολύ λίγες χώρες έχουν να παρουσιάσουν τη συνεισφορά της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την πολιτική ανοιχτών θυρών της συμμαχίας. Έχουμε δείξει τη στάση αρχών μας εγκρίνοντας την ένταξη της Φινλανδίας. Δεν διστάσαμε να εκφράσουμε την αντίδρασή μας σε όσους δεν έλαβαν σαφή θέση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αλλά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτούς που αγκαλιάζουν τους τρομοκράτες. Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει αυτούς που δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από την τρομοκρατία;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments