Nέα της αγοράς

Τουρισμός: Γιατί έρχονται περιορισμοί στα Airbnb και ποιους αφορούν

Τουρισμός: Γιατί έρχονται περιορισμοί στα Airbnb και ποιους αφορούν

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Παρεμβάσεις για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα αστικά κέντρα και σε προορισμούς με φαινόμενα υπερτουρισμού, έρχονται από το υπουργείο Τουρισμού

Παρεμβάσεις για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα αστικά κέντρα και σε προορισμούς με φαινόμενα υπερτουρισμού, έρχονται από το υπουργείο Τουρισμού, όπως εξήγγειλε η Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός, γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και η προστασία του δικαιώματος της κατοικίας.

Τέλος στα ξενοδοχειακά προνόμια με λιγότερη φορολογία

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται το εν λόγω πλάνο από κυβερνητικούς φορείς, αφού ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, ο τότε υπουργός Βασίλης Κικίλιας, είχε ανακοινώσει πως το μέτρο θα στοχεύει σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό ακινήτων, κάνοντας χρήση των προνομίων των ξενοδόχων,  αλλά πληρώνοντας λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν 129.000 καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση, με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να εκτιμώνται στα 300 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αναδείξει έρευνα της Grant Thornton, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα γιγαντώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016.

Με γνώμονα τα παραπάνω, στόχος της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στους επαγγελματίες διαχειριστές τέτοιων ακινήτων και σε όσους διαθέτουν το σπίτι τους μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να μπει πλαφόν στα ακίνητα που μπορούν να διατίθενται για μικρό χρονικό διάστημα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου φοιτητές για παράδειγμα, δυσκολεύονται να βρουν στέγη.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο κ. Κικίλιας, όσοι εκμισθώνουν ένα ή δύο διαμερίσματα, προκειμένου να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται. «Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι το έχουν κάνει επάγγελμα και εκμισθώνουν δεκάδες, ακόμα και 150 και 200 τέτοιους χώρους, δηλαδή αυτοί που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακά προνόμια αλλά με λιγότερη φορολογία, αυτοί θα δουν αλλαγές, ενδεχομένως στο φορολογικό πλαίσιο».

Βραχυχρόνιες μισθώσεις vs κυβερνήσεις: Ένας παγκόσμιος «πόλεμος»

Η χώρα μας σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών άλλων τουριστικών προορισμών, οι οποίοι ήδη έχουν εφαρμόσει σειρά από περιορισμούς, άλλοτε πιο μετριοπαθείς, και άλλοτε πιο σκληροπυρηνικούς, αναλόγως με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι περιορισμοί αφορούν κυρίως τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες όπως είναι λογικό, διαθέτουν ούτως ή άλλως και τις περισσότερες κλίνες ξενοδοχείων, που σημαίνει πως η συγκεκριμένη προσφορά, μπορεί να καλύψει την ταξιδιωτική ζήτηση.

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα ιστορικά κέντρα της Ρώμης και της Φλωρεντίας, τα νέα καταλύματα περιορίζονται. Η Βενετία και το Μιλάνο βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις για επιβολή περιορισμών, ενώ η κυβέρνηση, επικεντρώνεται σε νόμο ο οποίος στοχεύει στην επιβολή ελάχιστης διαμονής δύο ημερών σε πόλεις και τουριστικά σημεία.

Αντίστοιχα στο Άμστερνταμ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να τα νοικιάσουν βραχυχρόνια το πολύ για 30 ημέρες, ενώ αν θέλουν να τα διαθέσουν για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να πάρουν άδεια.

Στην Πορτογαλία δεν δίνονται πλέον άδειες για μετατροπή των ακινήτων σε Airbnb, με εξαίρεση τις αγροτικές περιοχές, ενώ όσοι σταματήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, θα έχουν και φοροαπαλλαγή.

Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να νοικιάσουν δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Η εκχώρηση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται με την κατάλληλη άδεια.

Η Πάλμα, η πρωτεύουσα της Μαγιόρκας, έχει απαγορεύσει τις τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Οι οικοδεσπότες Airbnb μπορούν να νοικιάζουν μόνο μονοκατοικίες, οι οποίες πρέπει να είναι μεμονωμένες κατοικίες ή βίλες.

Παράλληλα η Βαλένθια βρίσκεται στα δικαστήρια για την απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιαζόμενων διακοπών στο ιστορικό της κέντρο.

Σε παρόμοιες πρακτικές έχουν προχωρήσει και η Γαλλία (Παρίσι), η Γερμανία (Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη) και η Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο, Σκωτία, Εδιμβούργο, Βόρεια Ιρλανδία), όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών ή χρειάζεται ειδική άδεια.

Ωστόσο το φαινόμενο των παραπάνω περιορισμών, δεν εμφανίζεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε δημοφιλείς πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Καλιφόρνια και η Χονολουλού, οι οποίες με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίζουν μόνο την ομαλή πορεία του τουρισμού, αλλά μειώνουν και τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων, κάτι που επιθυμεί να καταφέρει και η χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments