Οικονομία

Ευρωπαϊκό “παράθυρο” για μερική εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

Το "παράθυρο" που έχει ανοίξει η Κομισιόν, για δημοσιονομικές διευκολύνσεις στα κράτη μέλη που προτίθενται, μέσω της αμυντικής τους βιομηχανίας, να ανανεώσουν το απόθεμα των πυρομαχικών των κρατών μελών της ΕΕ

Το “παράθυρο” που έχει ανοίξει η Κομισιόν, για δημοσιονομικές διευκολύνσεις στα κράτη μέλη που προτίθενται, μέσω της αμυντικής τους βιομηχανίας, να ανανεώσουν το απόθεμα των πυρομαχικών των κρατών μελών της ΕΕ, ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί η Αθήνα.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Bουλή, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας σημείωσε την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στα ελληνικά αμυντικά συστήματα (ΕΑΣ). Εξηγώντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες δυνατότητες, αναφερόμενος στις αποφάσεις που αναμένονται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμεση αναπλήρωση του αποθέματος πυρομαχικών των κρατών μελών, το οποίο έχει εξαντληθεί μετά την μαζική αμυντική βοήθεια που παρείχε η ΕΕ στην Ουκρανία, για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Πέρα όμως από την επιχειρηματική ευκαιρία για τα ΕΑΣ, το θέμα της αναπλήρωσης πυρομαχικών του ευρωπαϊκού οπλοστασίου είναι τόσο επιτακτικό που φαίνεται ότι περνάει και από τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων οι οποίοι βρίσκονται αυτό τον καιρό σε φάση διαβούλευσης.

Παρότι στην γενική της πρόταση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας η Κομισιόν απέρριπτε την πρόταση της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων κρατών μελών (Πολωνία, Ουγγαρία, Φιλανδία και Σουηδία) για μια ειδική διαχείριση των αμυντικών δαπανών, στα κράτη που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, άφηνε ένα παράθυρο για όσες χώρες βοηθούσαν στην αναπλήρωση του αποθέματος πυρομαχικών της ΕΕ.

Η ευκαιρία που δίνει η Επιτροπή 

Πρότεινε στις χώρες αυτές, να δοθεί περισσότερος χρόνος για δημοσιονομική προσαρμογή ή και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, για την υλοποίηση επενδύσεων. Η “εξαίρεση” αυτή, προτείνονταν, γιατί σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συγκεκριμένες χώρες θα υποστήριζαν έμπρακτα μια βασική επιλογή της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει, με την προσαρμογή του βασικού κριτηρίου αξιολόγησης, των καθαρών πρωτογενών δαπανών, αφαιρώντας από το ανώτατο όριο που θα συμφωνηθεί με το κράτος μέλος κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών όπως είναι οι αμυντικές.

Προς το παρόν, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί μια πρόταση. Αν όμως υιοθετηθεί από το συμβούλιο υπουργών και το ευρωκοινοβούλιο, θα βοηθήσει σημαντικά κυρίως την Ελλάδα. Τούτο, με δεδομένο ότι αν η εξαίρεση που θα δοθεί αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα θα κερδίσει ετήσιο δημοσιονομικό χώρο που ξεπερνά σε ετήσια βάση το 3,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε το 2022, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη εντός της ΕΕ, η οποία έφτασε το 3,56% του ΑΕΠ. Το κέρδος αυτό θα μεγάλωνε τα επόμενα χρόνια όσο θα αυξάνονται και οι αμυντικές δαπάνες μέσω της αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων με την παραλαβή των φρεγατών Βelharra και αργότερα των F-35.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο