Μεσανατολικό: Δέκα τραυματίες από επίθεση Παλαιστινίου στο Τελ Αβίβ
Πηγή Φωτογραφίας: +972 Magazine
Αντιπρόσωπος της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη επέκρινε χθες Σάββατο το Ισραήλ για τη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας διεξήγαγε στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έθεσε υπό αμφισβήτηση, όπως έκρινε, την «αναλογικότητα» ως προς τη χρήση ισχύος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Ο αντιπρόσωπος, ο Σβεν Κουν φον Μπούργκσντορφ, εκφράστηκε στο πλαίσιο επίσκεψης επιτόπου αντιπροσωπείας στελεχών των Ηνωμένων Εθνών και διπλωματών από 25 χώρες.
«Είμαστε ανήσυχοι για τη χρήση όπλων και οπλικών συστημάτων που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αναλογικότητα (της χρήσης ισχύος από πλευράς) του στρατού (του Ισραήλ) κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», είπε.
Το σχόλιο του απηχεί την παρατήρηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε χρήση υπέρμετρης βίας σε αυτή τη 48ωρη επιχείρηση, τη μεγαλύτερη που διεξήγαγε στη Δυτική Όχθη έπειτα από χρόνια.
«Αυτός ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση, θα είμαστε ξανά εδώ σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα, σε έναν χρόνο, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα», ανέφερε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.
Για την επιχείρηση αυτής της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι και ισραηλινός υπαξιωματικός, κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, UAVs, μηχανήματα έργου που εισέβαλαν στην πόλη της Τζενίν και στον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών παρατάξεων.
Άλλοι εκατό Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Χθες Σάββατο αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του καταυλισμού προσφύγων.
«Για να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες και για να αυξηθεί η βοήθεια στα παιδιά, χρειαζόμαστε χρήματα», τόνισε η Λένι Στένσεθ, αναπληρώτρια γενική επίτροπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προειδοποιώντας πως τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί δεν επαρκούν.
Οι υποδομές του καταυλισμού υπέστησαν τεράστιες ζημιές κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης: θα χρειαστεί να επισκευαστεί μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης, έκτασης συνολικά οκτώ χιλιομέτρων, και του δικτύου αποχέτευσης, έκτασης τριών χιλιομέτρων, καθώς καταστράφηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Πάνω από 100 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως και σχολεία.
Ο καταυλισμός προσφύγων συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, με 18.000 ανθρώπους να ζουν σε λιγότερο από μισό (0,43) τετραγωνικό χιλιόμετρο.
«Σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα το ενδεχόμενο να ανακοινώσετε το συντομότερο την υποστήριξή σας στο έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας εδώ, στον καταυλισμό της Τζενίν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών», πρόσθεσε η κυρία Στένθεθ.
Την Πέμπτη, η Αλγερία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει βοήθεια περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ «για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν» μετά τη «βάρβαρη και εγκληματική» επίθεση του Ισραήλ.
Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, ανήγγειλαν την Τετάρτη πως θα προσφέρουν περίπου 13,5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γνωρίζει σαφή όξυνση, αφού ανέλαβε στα τέλη Δεκεμβρίου η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, βιώνει το τελευταίο διάστημα έξαρση των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και των εφόδων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.
Στη Δυτική Όχθη ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, 490.000 ισραηλινοί έποικοι σε οικισμούς που θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας