Προοδευτικός μεταρρυθμισμός για την Ελλάδα του αύριο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Υπερψηφίστηκαν, ως αναμενόταν, χθες βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί η πρωθυπουργική σπουδή για επίσπευση των μεταρρυθμιστικών τομών, σε συνέχεια αλλαγών που επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2019 – 2023. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης εξήγγειλε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να ρίξει μια «γέφυρα» με τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση, οι οποίες επιχειρήθηκαν κατά την πρώτη τετραετία.
Το πνεύμα της τοποθέτησης του προέδρου της κυβέρνησης είναι ότι «η χώρα αλλάζει πίστα», με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στο αύριο, αφού είναι σημαντικό το γεγονός ότι νομοθετούνται άμεσα οι προεκλογικές εξαγγελίες. Πράγματι, σύμφωνα με τις προγραμματικές και ευρύτερες μετεκλογικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, εντός του Ιουλίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το οικονομικό νομοσχέδιο που προβλέπει όλες τις άμεσες παροχές της κυβέρνησης, όπως η παράταση του market pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η καθιέρωση του youth pass 150 ευρώ από τον προσεχή
Σεπτέμβριο, καθώς και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου με αυξήσεις στο Δημόσιο, από την Πρωτοχρονιά του 2024. «Τέρμα γκάζι» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 πατάει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ύψους 5,3 δις ευρώ, γλυτώνοντας τόκους από τα δημόσια ταμεία που αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ και στέλνοντας σήμα προς τους επενδυτές, καθώς η εν λόγω εξέλιξη θα λειτουργήσει ως επιταχυντής των θετικών εξελίξεων για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 140% έως το 2027.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια «πετώντας το γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και καλώντας τον να μην υπαναχωρήσει στο θέμα αυτό, προκειμένου, όπως είπε, να «σταματήσει αυτή η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Προχώρησε όμως και ένα βήμα πιο μπροστά, σημειώνοντας ότι η χώρα μας με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος θα μπορούσε να συνάψει διακρατικές συμβάσεις με ένα ή περισσότερα κράτη, με αντικείμενο της διμερούς σύμβασης την ελεύθερη εγκατάσταση των πανεπιστημίων του ενός κράτους στο άλλο. Έδειξε με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του η ρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί σύντομα, δεδομένου ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει το 2025 από την παρούσα Βουλή, αλλά θα ολοκληρωθεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, από την επόμενη Βουλή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αλλάξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ως κυρίαρχος σε αυτό είναι υποχρέωσή του να περάσει το μήνυμα της ενότητας και οι ακρότητες,
που εμποδίζουν τον προοδευτικό μεταρρυθμισμό, να μείνουν στο χθες. Να αξιοποιηθεί η δημοκρατική πολυφωνία που υπάρχει, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση και να μην μετατραπεί σε κακοφωνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας