Σε μια καλή χρονιά, αλλά με πολλαπλές άγνωστες μεταβλητές εξελίσσεται το 2023 για τον κόσμο του τουρισμού με τις ανατιμήσεις στα αεροπορικά και τα καταλύματα, την ύφεση και την ακρίβεια σε βασικές αγορές αναφοράς του ελληνικού τουρισμού αλλά και τον συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στη λεκάνη της Μεσογείου να περιορίζουν τις μεγάλες προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο στόχος για υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, δεν δείχνει να απειλείται, απλώς να ψαλιδίζεται.
Γυρίζουν την πλάτη σε Ιούλιο – Αύγουστο οι τουρίστες Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, φορείς και παράγοντες του κλάδου ανέφεραν ότι οι κρατήσεις για τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο – Αύγουστο) δεν ήταν οι αναμενόμενες, κινούμενες μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η πρακτική των προσφορών (flash sales) η οποία, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, συνεχίστηκε από πολλές τουριστικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να τονώσουν τη ζήτηση με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Αυξημένη, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο Επιπλέον και ο Ιούνιος, συνέχισε μεν την ανοδική του πορεία αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Για την ακρίβεια στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, «Ελευθέριος Βενιζέλος», διακινήθηκαν τον Ιούνιο 2,92 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 19,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, όταν η αντίστοιχη αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο έφτανε το 40,5%, το 26,8% και το 23,4% αντίστοιχα.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και στη διεθνή επιβατική κίνηση. Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση εσωτερικού τον Μάρτιο, τον μήνα που ξεκίνησαν και οι πρώτες πτήσεις charter στα ελληνικά νησιά, κινήθηκε ανοδικά κατά 30,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, τον Απρίλιο κατά 20,5% και τον Μάιο 20,6%. Τον Ιούνιο το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 16,9%. Όσο για την κίνηση εξωτερικού, η αύξηση του Μαρτίου 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 έφτασε το 45,4%, τον Απρίλιο το 29,9% τον Μάιο το 24,8%