Global News

Al Jazeera: H Αιθιοπία θέλει να ενταχθεί στους BRICS

Al Jazeera: H Αιθιοπία θέλει να ενταχθεί στους BRICS

Πηγή Φωτογραφίας: Watcher Guru

Η Αιθιοπία επιθυμεί να συμπεριληφθεί στον σύνδεσμο BRICS των αναδυόμενων οικονομιών. Τι πιθανότητες έχει όμως η χώρα της Ανατολικής Αφρικής λίγο μετά το τέλος του διετούς εμφυλίου πολέμου;

Η συντομογραφία BRICS σημαίνει τα πέντε προηγούμενα μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.  Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 26% της παγκόσμιας οικονομίας.  Η Αιθιοπία θα ήθελε να δει τη συντομογραφία να αλλάξει σε BRICSE (για την Αιθιοπία), ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών στις 29 Ιουνίου. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο χρήσιμη και πολλά υποσχόμενη είναι η αίτηση εισδοχής. Από την πλευρά της Αιθιοπίας, το βήμα είναι «στρατηγικά πολύ σημαντικό και καλό», λέει ο Alexander Demissie, διευθυντής της ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων «The China-Africa Advisory» που εδρεύει στην Κολωνία. Διευρύνει τις ευκαιρίες της Αιθιοπίας να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και να γίνει μέρος του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού της διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής τάξης.

Το σύστημα του Bretton Woods  -δηλαδή το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως όργανα ελέγχου- «αλλάζει από οργανισμούς όπως οι BRICS », σύμφωνα με τον Demissie. Είχαν «αναπτύξει μια δομή που θα μπορούσε να προσφέρει σε αναδυόμενες χώρες όπως η Αιθιοπία ένα εναλλακτικό σενάριο». Μεταξύ άλλων, ο ειδικός της Κολωνίας αναφέρει τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), η οποία ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS το 2014 ως εναλλακτική λύση έναντι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετο κεφάλαιο για την ανάπτυξη υποδομών στην Αιθιοπία.

Ο Yared Haile-Meskel, διευθυντής της εταιρείας οικονομικών συμβούλων YHM Consulting στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, είναι λιγότερο αισιόδοξος. Κατά τη γνώμη του, οι μεγάλες ελπίδες που συνδέονται με την ένταξη είναι υπερβολικές:  Δεν θα περίμενα ένα θαύμα ότι θα προστατευτούμε ή θα ευημερούσαμε ως αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι οι BRICS θα λύσουν κανένα από τα προβλήματά μας". Ο οικονομικός ειδικός επικρίνει την εξάρτηση της Αιθιοπίας – και της Αφρικής συνολικά – τόσο από τη Δύση όσο και από τις χώρες BRICS. Οι τελευταίοι είναι ένας «αποκλειστικός σύλλογος που θέλει να διεκδικήσει τη δική του παγκόσμια επιρροή». Η Αιθιοπία πρέπει να επικεντρωθεί στις δικές της δυνάμεις, πιστεύει ο Haile- Meskel: Πρέπει να είμαστε σε θέση να πουλήσουμε τη δική μας εθνική δύναμη. Πρέπει επίσης να κοιτάξουμε σε άλλες χώρες στην Αφρική. Η πραγματικότητα είναι πραγματικά ατυχής. Η Αφρική παρέχει την πλειοψηφία των πολύτιμων μέταλλα. Κι όμως δεν έχουμε δικό μας νόμισμα με χρυσό». Σύμφωνα με το αφεντικό της YHM, η Αφρική χρειάζεται νέα σκέψη. «Μερικές φορές, όταν μιμούμαστε κάποιον, πληρώνουμε το υπέρτατο τίμημα».

Με περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους, η Αιθιοπία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό και μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ήπειρο. Συνολικά, ωστόσο, η οικονομική παραγωγή κατατάσσεται μόλις στην 59η θέση στον κόσμο και είναι λιγότερο από το μισό της Νότιας Αφρικής, του μικρότερου μέλους των BRICS. Η Αιθιοπία έχει επεκτείνει το εμπόριο της με την Κίνα και την Ινδία, μεταξύ άλλων, αλλά ο λαός της -και η οικονομία- έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο και την ξηρασία τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments