Άμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν και της Γερμανίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να συνδέσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αυτό της Τουρκίας στην ΕΕ.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «η Ε.Ε έχει μια πολύ αυστηρά δομημένη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα βήματα που πρέπει να κάνουν όλα τα υποψήφια κράτη μέλη ή εκείνα που επιθυμούν να γίνουν υποψήφια. Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις δύο διαδικασίες» δηλαδή εκείνη της διεύρυνσης της Ε.Ε. και εκείνης του ΝΑΤΟ.
Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δήλωσε πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που αφορούν τη δική της πορεία και πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης προόδου και η οποία, ως είθισται, θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.
Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν παρέπεμψε τόσο στις περυσινές συστάσεις της Επιτροπής αλλά κυρίως στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις οποίες –ως γνωστόν– έχει «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η διαδικασία για κάθε υποψήφιο κράτος μέλος εξαρτάται από τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τους στόχους, που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Αναφορικά με το πότε θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση που ζήτησε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας από την Κομισιόν, ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι οι σχετικές προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσίευσή της.
Και στη Γερμανία, όμως, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Τουρκία του Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (ενν. σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών.