Το παζάρι του Ερντογάν και η αντίδραση της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ πριν το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει κολλήσει εδώ και χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, κατά τη διάρκεια της πρώτης πρωθυπουργίας του Ερντογάν.
Σε μια αναπάντεχη αλλαγή κατεύθυνσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνέδεσε τη Δευτέρα την έγκριση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Από εδώ καλώ τις χώρες που έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια.
Πρώτον, ανοίξτε το δρόμο προς την ΕΕ για την Τουρκία. Και στη συνέχεια ανοίξτε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως τον ανοίξατε για τη Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν την πολιτική της μη επέμβασης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε τον Απρίλιο, ενώ η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται κανένας συμβιβασμός από την Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά εναντίον εκείνων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι έχουν ήδη αποκαλέσει τις δηλώσεις αυτές του Ερντογάν «πολιτικό εκβιασμό».
Όσον αφορά την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν τηλεφωνικά και θα το συζητήσει περαιτέρω στο Βίλνιους. Ωστόσο, τόνισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με αυτό.
Μιλώντας από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το τέλος του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.
Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.
Απαντώντας στην προσπάθεια του Ερντογάν να συνδέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προοπτική του ΝΑΤΟ της Σουηδίας, η Επιτροπή τόνισε ότι πρόκειται για “ξεχωριστά” ζητήματα.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του Euronews Jorge Riboreiro, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι δύο διαδικασίες είναι “παράλληλες” και “ουσιαστικά ξεχωριστές”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας