Nέα της αγοράς

Κομισιόν: Εφαμοργή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα πλοία

Η αναθεωρημένη στρατηγική για το 2023 θέτει ως στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές από τα πλοία «έως ή γύρω στο 2050». Πρόκειται για σημαντικά υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας σε σύγκριση με της ισχύουσας στρατηγικής για το 2018, η οποία αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών από τα πλοία κατά μόλις 50% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO – International Maritime Organisation) για την αναθεώρηση της στρατηγικής του 2018 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και για τη δίκαιη συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, ανάλογα με το μερίδιο του 3% που του αναλογεί στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων. Τώρα που έχει επιτευχθεί η συμφωνία, είναι σημαντικό να αρχίσει η εφαρμογή της το συντομότερο δυνατόν.

Η αναθεωρημένη στρατηγική για το 2023 θέτει ως στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές από τα πλοία «έως ή γύρω στο 2050». Πρόκειται για σημαντικά υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας σε σύγκριση με της ισχύουσας στρατηγικής για το 2018, η οποία αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών από τα πλοία κατά μόλις 50% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Συμφωνήθηκε επίσης μια πορεία με ενδεικτικά σημεία ελέγχου που ορίστηκαν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία κατά τουλάχιστον 20% —με επιδίωξη για 30%— ως το 2030 και τουλάχιστον κατά 70% —με επιδίωξη για 80%— ως το 2040, πάντοτε σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με τα άλλα μέρη του ΔΝΟ για την υλοποίηση μιας πορείας συνεπούς με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Επιτροπή συνεργάστηκαν στενά και πρωτοστάτησαν στη διευκόλυνση της σημερινής συμφωνίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα μέρη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη λήψη σαφών και φιλόδοξων μέτρων έως το 2025, καθώς και για να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο