Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στο Βίλνιους – Τετ α τετ με Μακρόν, Σολτς, Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός ματαβαίνει σε μία ιστορική, όσο και κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που ξεκινά τις εργασίες της αύριο και η οποία αναμένεται να κρίνει την προσχώρηση ή μη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Σουηδίας.
Αυτή του η συμμετοχή εξάλλου, θα αποτελέσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί ανάμεσα τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι συναντήσεις δίνουν εξάλλου τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας ντιμιταρ Κοβάτσεβσκι.
Το απόγευμα της τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά την σοβαρή κρίση, που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον ομόλογο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.
Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση των πόρων, που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, αλλά και η μορφή, που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.
Την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, με τη συμμετοχή της Σουηδίας, αναμένεται να συζητηθούν η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης, που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.
Την Τετάρτη, στη δεύτερη συνεδρίαση, θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού, ήτοι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ν. Κορέα, αλλά και η Σουηδία ως προσκεκλημένη.
Τι θα συζητήσουν Μακρόν – Μητσοτάκης – Ερντογάν
Τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στο Βίλνιους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πρωί της Τετάρτης με τον Έλληνο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ως προς τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο πως μέχρι την ολοκλήρωση της προσχώρησης, θα πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.
Θα πρέπει δε ειδικότερα να του δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον. Ως προς το ζήτημα,τέλος, των αμυντικών δαπανών το Παρίσι αναμένεται να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι ως το 2030 αυτές θα υπερβούν το 2% του γαλλικού
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας