Πολιτική

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν αυτό που έχει πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν αυτό που έχει πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός: Ότι η αναβίωση της έντασης αφ’ ενός δεν συμφέρει κανέναν και αφ’ ετέρου ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Την διερεύνηση της προοπτικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσφέρει η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη (12/7) στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας». Στην κυβέρνηση τονίζουν, εξάλλου, ότι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένη την πολύμηνη εμπρηστική ρητορική που προηγήθηκε, είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι «δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα» και επιβεβαιώνουν ότι με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν, δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Στην Αθήνα επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε», κάτι που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι «πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών». Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιούν δε πως το πρωί της Δευτέρας και εν όψει της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η διμερής οικονομική συνεργασία, αλλά και το μεταναστευτικό αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τις επαφές που θα έχει την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Λετονία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη βαλτική χώρα την τελευταία εικοσαετία, επίσκεψη που είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην Λετονία, καθώς η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί Λιθουανία και Εσθονία κι εκκρεμούσε η επίσκεψη στη Λετονία, η οποία πραγματοποιείται τώρα με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Βίλνιους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Λετονό ομόλογό του Κρισιάνις Κάρινς, με τον οποίο θα συζητηθεί η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ακολουθήσει επίσκεψη στις χώρες της Βαλτικής του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις επαφές του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το μεταναστευτικό, καθώς η Λετονία είναι αντιμέτωπη από το 2021 με το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και αναμένεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να έχει ολοκληρώσει την ανέγερση μόνιμου φράχτη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Έντβαρντς Σμίλτενς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο