Ποιος ήταν ο Κλέων από τον οποίο πήρε το όνομά του ο καύσωνας
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Το όνομα «Cleon» (Κλέων) δόθηκε στον καύσωνα ο οποίος, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, θα επηρεάσει τη χώρα για τουλάχιστον έξι ημέρες από την ερχόμενη Τετάρτη.
Το όνομα Κλέων έφεραν διάφορα πρόσωπα της αρχαιότητας. Μεταξύ τους, ο αρχαίος Κύπριος ποιητής Κλέων, ο Σπαρτιάτης αρχιτέκτονας Κλέων, ο Κλέων ο Σικυώνιος που ήταν χαλκοπλάστης του 4ου αιώνα π.Χ., ο ζωγράφος Κλέων που δημιούργησε την προσωπογραφία του Κάδμου στην αρχαία Θήβα, ο σφραγιδολιθοποιός Κλέων, αλλά και ο Κλέων της Μυσίας, πρώην ληστής και ηγεμόνας της Μυσίας επί Οκταβιανού.
Γνωστότερος όλων, ωστόσο, θεωρείται ο Κλέων, ο Αθηναίος στρατηγός κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ήταν ο πρώτος επιφανής αντιπρόσωπος της εμπορικής τάξης στην Αθηναϊκή πολιτική, αν και ο ίδιος ήταν αριστοκράτης. Οι σύγχρονοί του Θουκυδίδης και Αριστοφάνης τον αναπαριστούν ως πολεμοκάπηλο δημαγωγό.
Ο Κλέων ήρθε αρχικά στο προσκήνιο ως αντίπαλος του Περικλή. Κατά το 430 π.Χ. μετά την ανεπιτυχή εκστρατεία του Περικλή στην Πελοπόννησο και όταν την πόλη έπληξε ο μεγάλος λοιμός, ο Κλέων ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Εκείνη την περίοδο, ο Κλέων κατηγορούσε τον Περικλή για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο Περικλής κρίθηκε ένοχος και απομακρύνθηκε προσωρινά από το αξίωμά του, ωστόσο εν συνεχεία επανήλθε στην εξουσία.
Ο θάνατος του Περικλή από το λοιμό το 429 π.Χ. άφησε το πεδίο ελεύθερο για τη διεκδίκηση της εξουσίας στην Αθήνα. Μέχρι τότε ο Κλέων ήταν ένθερμος ομιλητής της αντιπολίτευσης, κριτικός και κατήγορος των δημοσίων αξιωματούχων, αλλά τώρα ήταν στο προσκήνιο ως γνώστης και ηγέτης της δημοκρατίας, και έτσι η παρουσία του στα πολιτικά της Αθήνας ήταν κυρίαρχη.
Αν και τραχύς και απότομος, θεωρείτο χαρισματικός, με ευφράδεια και δυνατή φωνή, ενώ ήξερε πώς να χειραγωγεί τα συναισθήματα του αθηναϊκού λαού. Ισχυροποίησε την υποστήριξη από τους φτωχότερους πολίτες της Αθήνας αυξάνοντας την αμοιβή των ενόρκων, που παρείχε για πολλούς από τους φτωχότερους Αθηναίους ένα μέσο διαβίωσης.
Το 427 π.Χ. ο Κλέων προέτρεψε τους Αθηναίους συμπατριώτες του να θανατώσουν όλο τον αντρικό πληθυσμό της Μυτιλήνης που είχε ηγηθεί εξέγερσης εναντίον της Αθήνας. Αν και στην αρχή η πρότασή του έγινε δεκτή, σύντομα αποσύρθηκε λόγω της μακροσκελούς αντίκρουσης από το Διόδοτο. Παρόλα αυτά περίπου 1.000 ηγέτες και σημαντικοί άντρες της Μυτιλήνης εκτελέστηκαν.
Το 425 π.Χ. ο Κλέων έφτασε στο απόγειο τη φήμης του, όταν συνέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα τους Σπαρτιάτες που είχαν αποκλειστεί στη Μάχη της Σφακτηρίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι λόγω του Κλέωνα διπλασιάστηκαν οι φόροι των «συμμάχων» το 425 π.Χ.
Το 422 π.Χ. στάλθηκε για να ανακαταλάβει την Αμφίπολη. Όμως ο Κλέων και ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη και το 421 π.Χ. υπογράφηκε η Ειρήνη του Νικία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας