Global News

Al Jazeera: Η διευρυμένη οικογένεια της Ινδίας – Ρωσία, Κίνα, Ιράν

Το Δελχί φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) την περασμένη εβδομάδα. Η αποδοχή του Ιράν ήταν ένα ακόμη βήμα μακριά από τη Δύση.

Δεν πρόκειται για μια διάσκεψη που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αντίθετα μια τηλεδιάσκεψη περιορίστηκε σε λίγες ώρες: η ετήσια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που φιλοξενήθηκε από την Ινδία, πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά σε περιορισμένη μορφή. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στις οθόνες την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξε μεγάλη φωτογράφηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Δεν υπήρχε λοιπόν μια μεγάλη σκηνή μέσων έτοιμη για το κεντρικό γεγονός της συνάντησης, την αποδοχή του Ιράν. Αφού η ένταξη της χώρας ήταν ήδη θέμα στην περσινή συνάντηση, έχει πλέον εφαρμοστεί επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν είναι  πλέον πλήρες μέλος του οργανισμού που ιδρύθηκε το 2001, μαζί με την Κίνα , τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Στη διάσκεψη, τα μέλη της άνοιξαν και μια άλλη χώρα: η Λευκορωσία έλαβε το καθεστώς της χώρας παρατηρητή. Οι αντιδράσεις στις ομιλίες του Κινέζου αρχηγού κράτους Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν επίσης μέτριες στα μέσα ενημέρωσης λόγω της ψηφιακής μορφής, παρά την αποφασιστική αντιδυτική κατεύθυνση των δηλώσεών τους.

Η Κίνα αντιτίθεται στον «προστατευτισμό, τις μονομερείς κυρώσεις και τη διεύρυνση των αντιλήψεων εθνικής ασφάλειας», είπε ο Σι, προειδοποιώντας για έναν «νέο ψυχρό πόλεμο» στην εικονική συνάντηση. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο με άνευ προηγουμένου παράνομες αντιρωσικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας. Για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που έγινε δεκτός με μεγάλη μεγαλοπρέπεια στην Ουάσιγκτον μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι δηλώσεις Σι και Πούτιν δεν ήταν λόγος να αποστασιοποιηθούν. Αντίθετα: «Δεν βλέπουμε τον ΟΣΣ ως εκτεταμένη γειτονιά, αλλά ως ευρύτερη οικογένεια», εξήγησε στη συνάντηση.

Στη συνάντηση του ΟΣΣ, η Ινδία θα παραμείνει προσηλωμένη στην αρχή της εξωτερικής πολιτικής της να διατηρεί την ίδια απόσταση τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά κράτη, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Heribert Dieter, ειδικός στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου.  Η χώρα αισθάνεται σχεδόν κλεφτική απόλαυση επειδή δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα. Η Ινδία – πρόσφατα η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο  – έχει τεράστια οικονομική και πολιτική επιρροή. Όποιος προσελκύει την Ινδία στο στρατόπεδό της έχει τεράστιο βάρος στην τρέχουσα γεωπολιτική σύγκρουση Επιπλέον, φυσικά, η ίδια η ινδική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό». Αυτό το εκμεταλλεύεται ο Μόντι, ο οποίος πραγματοποιούσε κρατική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πριν από λίγες ημέρες. Είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός κυβέρνησης εντός της G20, της οποίας η Ινδία προεδρεύει επίσης αυτή τη στιγμή. Είναι σταθερά στη σέλα και ως εκ τούτου μπορεί να πάρει πολλές ελευθερίες, μεταξύ άλλων με τις δυτικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο