Ο τραπεζικός γίγαντας Goldman Sachs δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ινδία θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2075, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Ο πληθυσμός της Ινδίας των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, με την Goldman Sachs Research να προβλέπει ότι η Ινδία θα κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως έως το 2075, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Ο Santanu Sengupta, οικονομολόγος της Goldman Sachs Research στην Ινδία, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και της παροχής κατάρτισης και δεξιοτήτων για την αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής ταλέντων της Ινδίας.
Τόνισε τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία της Ινδίας, με έναν ισχυρό πληθυσμό σε ηλικία εργασίας σε σχέση με παιδιά και ηλικιωμένους, παρέχοντας ένα κατάλληλο παράθυρο για την Ινδία να βελτιστοποιήσει την παραγωγική της ικανότητα, να επεκτείνει τις υπηρεσίες και να προωθήσει την ανάπτυξη των υποδομών «Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», δήλωσε ο Sengupta. Στην έκθεση, ο Sengupta συζήτησε τους οδηγούς των μακροπρόθεσμων προβλέψεων της Goldman Sachs Research για την οικονομία της Ινδίας, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας, της αυξημένης παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επενδύσεων κεφαλαίου. Σημείωσε ότι τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία της Ινδίας, τα αυξανόμενα ποσοστά αποταμίευσης και το ευνοϊκό περιβάλλον για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλουν στο αναπτυξιακό δυναμικό της.
«Η Ινδία έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην καινοτομία και την τεχνολογία από ό,τι κάποιοι μπορεί να αντιληφθούν. Ναι, η χώρα έχει δημογραφικά στοιχεία με το μέρος της, αλλά αυτό δεν πρόκειται να είναι ο μόνος μοχλός του ΑΕΠ. Η καινοτομία και η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων θα είναι σημαντικά για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Σε τεχνικούς όρους, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή για κάθε μονάδα εργασίας και κεφαλαίου στην οικονομία της Ινδίας», δήλωσε ο Sengupta. «Οι επενδύσεις κεφαλαίου θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στο μέλλον. Καθοδηγούμενο από ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία, το ποσοστό αποταμίευσης της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πτώση των δεικτών εξάρτησης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βαθύτερη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που είναι πιθανό να καταστήσει διαθέσιμο το απόθεμα κεφαλαίων για να οδηγήσει σε περαιτέρω επενδύσεις», πρόσθεσε.
Η δημογραφική μετάβαση της Ινδίας, η οποία σημειώνεται σταδιακά σε μια εκτεταμένη περίοδο σε σύγκριση με άλλες ασιατικές χώρες, παρουσιάζει πλεονέκτημα. Ο χαμηλός λόγος εξάρτησης της χώρας, ο οποίος αντικατοπτρίζει έναν μικρότερο πληθυσμό σε μη εργαζόμενη ηλικία που εξαρτάται από τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, προσφέρει μια ευκαιρία για τη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων, τη διατήρηση της ανάπτυξης των υπηρεσιών και τη συνέχιση της ανάπτυξης υποδομών. Ενώ η Ινδία έχει βιώσει την ανάπτυξη υποδομών υπό την ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης, ο Sengupta πιστεύει ότι είναι επίσης κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τις ικανότητες στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να απορροφήσει το μεγάλο εργατικό δυναμικό.