Κόσμος

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντικατασταθεί ο Στόλτενμπεργκ;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντικατασταθεί ο Στόλτενμπεργκ;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πράγματι, η θητεία του Νορβηγού παρατάθηκε κατά ένα χρόνο για δεύτερη φορά, παρόλο που έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει

Όταν οι ηγέτες συναντηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στο Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ,  ένα πράγμα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη: ο διορισμός ενός νέου γενικού γραμματέα που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο τέλος του έτους.

Πράγματι, η θητεία του Νορβηγού παρατάθηκε κατά ένα χρόνο για δεύτερη φορά, παρόλο που έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Αυτή η επέκταση υπογραμμίζει τη δυσκολία εύρεσης του σωστού προφίλ για αυτήν τη θέση.

Ο επόμενος αρχηγός του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα διοριστεί το 2024, όταν οι ευρωπαϊκές εκλογές θα πυροδοτήσουν έναν ανασχηματισμό των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την πολιτική εξισορρόπηση του διορισμού ενός διαδόχου.

Αναμένονται πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα και οι προσωπικές προτιμήσεις σημαίνουν ότι η επιλογή του επόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα δοκιμάσει την ικανότητα της συμμαχίας να συμβιβαστεί.

Ο Γενικός Γραμματέας διορίζεται μέσω άτυπων διπλωματικών συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών. Τη θέση κατείχε πάντα ένας Ευρωπαίος. Ο στρατιωτικός ηγέτης, ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμάχων στην Ευρώπη, ήταν πάντα Αμερικανός.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυτός ο ρόλος φέρει σημαντική ευθύνη και πολιτικό βάρος.

« Η αναζήτηση νέου γενικού γραμματέα δεν είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, είναι μια πολιτική διαδικασία », εξηγεί ο Bruno Lété, αναλυτής στο German Marshall Fund.

” Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά συμφέροντα των κρατών μελών. Και τα κράτη μέλη το παλεύουν σε διπλωματικές αίθουσες για να ωθήσουν τις υποψήφιες προτιμήσεις τους στο προσκήνιο .”

” Η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ μάλλον μας λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν ενωμένο εσωτερικά στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας. Και αυτή η διχόνοια πρέπει να μας ανησυχήσει”, προσθέτει .

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είναι απρόθυμος να δεχτεί έναν υποψήφιο εκτός ΕΕ. Θα βασιζόταν στον νέο αρχηγό του ΝΑΤΟ για να πραγματοποιήσει το όραμά του για στρατηγική αυτονομία, δηλαδή μια ΕΕ λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στρατιωτική της ασφάλεια.

Η εξισορρόπηση των διατλαντικών συμφερόντων θα είναι απαραίτητη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τσεκάρει ένα επιπλέον πλαίσιο για τα κράτη μέλη που ζητούν από τη Συμμαχία να διορίσει μια γυναίκα.

Μερικοί ηγέτες που προσέγγισαν για να αντικαταστήσουν τον Γενς Στόλτενμπεργκ προφανώς δεν κατάφεραν να πείσουν τους Συμμάχους. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen μίλησε τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον διευθυντή της CIA, σε κάτι που έμοιαζε με συνέντευξη για δουλειά.

Η Δανία θεωρείται ισχυρός υποστηρικτής της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, χωρίς τις πολιτικές αποσκευές των χωρών στην ανατολική πλευρά. Ωστόσο, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας, που ανέρχεται στο 1,38% του ΑΕΠ, βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είναι επίσης πιθανοί υποψήφιοι.

Αλλά ένας ηγέτης από ένα ανατολικό κράτος θα κινδύνευε να πυροδοτήσει εντάσεις με τη Ρωσία. Η Κάγια Κάλλας, ειλικρινής επικριτής του Κρεμλίνου, έχει επανειλημμένα προτρέψει την ΕΕ να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο διορισμός ενός εκπροσώπου της Λιθουανίας θα μπορούσε επίσης να βάλει σε δοκιμασία τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Κίνας, δεδομένης της στάσης της κυβέρνησης της Ingrida Šimonytė απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βάζει τον πήχη ψηλά όταν πρόκειται να δείξει ψυχραιμία σε περιόδους κρίσης.

Πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, είναι έμπειρος διπλωμάτης και έμπειρος διαμεσολαβητής. Ήταν επίσης αντιπολεμικός ακτιβιστής στα νιάτα του και παραδέχτηκε ότι πέταξε πέτρες στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970.

Κατάφερε να κρατήσει τη Συμμαχία ενωμένη μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια στην ιστορία της, παρά τις διαφορετικές απόψεις για την έκταση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

« Το ΝΑΤΟ χρειάζεται πολύ την εμπειρία του », λέει ο Bruno Lété.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Νορβηγός αξιωματούχος διαχειρίστηκε επίσης με επιτυχία τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων. Υπήρχαν οι απειλές του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση ή η προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν που κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου » .

Τώρα πρέπει να πλοηγηθεί προσεκτικά για να εξασφαλίσει την επικύρωση της ιδιότητας μέλους της Σουηδίας.

Αν και δεν αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση για έναν πιθανό διάδοχο στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, οι ηγέτες αναμφίβολα θα είναι σε επιφυλακή για έναν υποψήφιο που μπορεί να κρατήσει την οργάνωση ενωμένη σε περιόδους πολέμου.

Ερωτηθείς τον Φεβρουάριο ποια συμβουλή θα έδινε στον διάδοχό του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: « Κρατήστε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενωμένη ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments