Βγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο με νέο 15ετές ομόλογο
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Mandate στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και στην Εθνική Τράπεζα, έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές το αμέσως προσεχές διάστημα.
Το ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις αγορές με νέο 15ετές ομόλογο με λήξη 18 Ιουλίου 2038. Ταυτόχρονα οι ίδιες τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν (Joint Dealer Managers) να τρέξουν τη διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δυο τίτλων λήξης 2024 με επιτόκιο 3,45% και λήξης 2025 με επιτόκιο 3,375%.
Όπως ανέφερε άλλωστε το insider.gr όλα κινούνται στους ρυθμούς ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να φέρνει μια σειρά θετικών επιδράσεων σε επίπεδο οικονομίας, εγχώριας αγοράς και σαφώς γύρω από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά και των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Κάπως έτσι, διανύοντας το «τελευταίο μίλι» με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων τις επόμενες ημέρες, οι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να σημάνουν την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα ισχυρό πρώτο «σήμα» προς τις αγορές και τους οίκους έστειλε άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, δεσμεύτηκε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.
Όπως όλα δείχνουν δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή δύο ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της απορρόφησης του συγκεκριμένου ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και από τις επανεκδόσεις της σειράς ομολόγων που συνεχίζει να «τρέχει» ο ΟΔΔΗΧ. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο κόστος εξυπηρέτησης και στους τόκους αλλά και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το όφελος από τους τόκους αναμένεται να φτάσει στα 50 – 60 εκατ ευρώ, ενώ ο στόχος μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους προς το 160% δείχνει εφικτός. Πηγές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή θα γίνει πρωτίστως για να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στους οίκους αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, καθώς ανάλογη υλοποιήθηκε και τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από συμφωνία στο Eurogroup που έλαβε χώρα την άνοιξη του ίδιου έτους. Το ανεξοφλητο υπόλοιπο του GLF ανέρχεται στα 44,8 δισ. ευρώ, και εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για αποπληρωμή ποσού της τάξεως των 5,4 δισ. ευρώ, θα φτάσει στα 39,4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας